O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Mladi Otočani u tri internacionalna programa

1/3
Mladi Otočani u tri internacionalna programa
Mladi Otočani u tri internacionalna programaMladi Otočani u tri internacionalna programaMladi Otočani u tri internacionalna programa
Objavljeno: 07-04-2017

Na prijamu u gradskoj vijećnici u Otočcu predstavnike Omladinske udruge Podum, volontere i studente primio je prošlog tjedna zamjenik otočkog gradonačelnika Nenad Janković. Voditeljice OU Podum Željka Batinić i Katarina Pejić upoznale su dogradonačelnika s internacionalnim programima udruge za mlade i s mladima jer se trenutačno na području Otočca provode čak tri takva internacionalna projekta.

Prvi projekt „BARO – Back to the roots“, a u sklopu europskog ERASMUS+ programa, uključuje razmjenu studenata socijalnog rada iz Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije. Taj je projekt sada već završen jer je trajao od 24. ožujka do 1. travnja 2017. godine. Sudjelovalo je ukupno 30 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Njemačke.

Njemačku su predstavljali studenti Katoličke više škole za socijalni rad (KHSB/Katolische Hochschule für soziale Arbeit) iz Berlina, dok su iz BIH i Srbije sudjelovali predstavnici organizacija YIHR (Youth initiative for human rights – Belgrade office / Inicijativa mladih za ljudska prava – ured u Beogradu) i DCNN (Demokratski centar Nove nade) iz Bosanske Otoke. Također su se priključili studenti studija Menadžmenta u kulturi s Veleučilišta BALTAZAR iz Zaprešića/Zagreb, s kojim je Omladinska udruga Podum prošle godine sklopila ugovor o suradnji u izvođenju praktične nastave na stručnom studiju.

Drugi projekt je već tradicionalni, 10. po redu, internacionalni volonterski kamp u Podumu, koji se ove godine odvija po prvi put u suradnji sa Srednjom školom Otočac, koju predstavljaju volonterke Katarina Furlan i Paula Božić (učenice 3. razreda zanimanja ekonomist), te s organizacijom Internatonaler Bauorden iz Ludwigshafen-a iz Njemačke. U volonterskom kampu sudjeluje 6 studenata arhitekture i građevinarstva iz Njemačke, a u Podumu borave od 26. ožujka do 8. travnja ove godine.

Treći projekt je trinacionalna razmjena mladih koja je započela prošlogodišnjim boravkom mladih iz Hrvatske (Otočca) i Francuske u Njemačkoj, a nastavlja se ove godine u Francuskoj. Mladi iz Hrvatske i Njemačke boravit će u Francuskoj od 8. travnja do 15. travnja 2017. godine, a Hrvatsku predstavlja 7-člana grupa učenika ekonomista Srednje škole Otočac. Završni susret u sklopu ovog projekta planiran je u Otočcu tijekom ljeta 2017. godine kada će mladi Otočani imati priliku uzvratiti gostoprimstvo Nijemcima i Francuzima.

Dogradonačelnik Janković dao je riječ mladima želeći čuti čime se bave i kakvi su im planovi. Svi su imali priliku reći nešto o sebi i svojim idejama što je bilo posebno interesantno. Mladi volonteri oduševljeni su Hrvatskom i imaju razne ideje za daljnji razvoj internacionalnog rada s mladima te projekata u kulturi i turizmu u ruralnom području.

 Zamjeniku gradonačelnika postavljeno je pitanje ima li Grad neke programe koji potiču ostanak mladih, na što je on odgovorio da Grad Otočac raznim vidovima djelovanja, pomoći i projekata potiče mlade ljude da ostanu i nastave život u svome gradu. No, mladi ljudi su kao voda: možemo im sve pružiti, ali će oni svejedno tražiti svoj put.

 

Katarina Furlan/Željka Batinić/ M.K.G.

foto: Axel Lambrette

Podijeli novost na društvenim mrežama!