O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Nije Thompson Bora Čorba, i bolje da nije

1/1
Nije Thompson Bora Čorba, i bolje da nije
Nije Thompson Bora Čorba, i bolje da nije
Objavljeno: 06-04-2017

OTOČAC – Jednom izrečena laž i stoput ponovljena poprima karakteristike istine. Jednom nalijepljena „etiketa“ nekomu, ta se lako ne skida. Tako je to u Hrvatskoj kada se na djelu nađu „lijeve snage“ i „lijevi“ mediji, kojima je sve hrvatsko fuj, koji s tolikom mržnjom i podvalama se služe ne bi li se nacionalni osjećaj smanjio i, valjda, do kraja dotukao. Baš kako je to bilo u onoj propaloj Jugoslaviji, za vrijeme Titina režima. I dok je to u Hrvatskoj „samorazumljivo“, takve objede se, eto, šire i Europom. Osobito je takvima izazovan Marko Perković Thompson, gdje se natječu u pljuvanju i pokušaju zabrana njegovih koncerata. Može Thompson dokazivati do besvijesti da je izmišljotina o pjevanju nekih šovinističkih pjesama, etiketa ustaštva mu je prilijepljena pa se ti misli. Nikako se ne može preboljeti njegovo domoljublje izrečeno kroz njegove pjesme, odnosno što se na njegovim koncertima okuplja sva sila mladoga svijeta. Poraženi mi nikako ne mogu oprostiti „Bojnu Čavoglave“. Da je pjevao o kakvu maršu i Drini, vjerojatno bi ga na rukama nosili. Nije on Bora Čorba pa da mu se sve tolerira. Nije, i bolje da nije. Evo najnovijeg slučaja iz Maribora.

Marko Perković Thompson ponovno se našao na udaru kritika, ovoga puta iz susjedne nam Slovenije, ni kriv ni dužan. Naime, više slovenskih nevladinih udruga zatražilo je zabranu njegova nastupa na najavljenom koncertu u Mariboru 20. svibnja, iako organizatori navode da se radi o glazbenom događaju bez ikakve političke pozadine.

Neke nevladine udruge i političke skupine tražile su zabranu prvog koncerta hrvatskoga pjevača od ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova koji su se za to proglasili nenadležnima, no koncert će vjerojatno biti otkazan jer mu se protivi i aktualna lokalna vlast u Mariboru, pišu slovenski mediji.

Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA da u tom gradu “ne smije biti prostora za podjele koje izaziva Thompson svojim nastupima” te da mu je bio zabranjen nastup i u nekim drugim europskim gradovima.

“Kod nas nema mjesta za simboliku koja izaziva podjele nakon II. svjetskog rata, niti za fašizam”, izjavio je Fištravec podsjetivši da Thompson u pjesmama spominje sintagmu “Za dom spremni”, što dotični povezuje s ustaštvom.

Organizatori koncerta u mariborskoj dvorani Lent, mariborski poduzetnici Milan Trol i Stojan Auer ustvrdili su da ih vode isključivo poslovni, a ne politički razlozi, te da Perković službeno nema zabranu nastupa u Sloveniji, gdje bi mariborski nastup bio njegov prvi koncert u samostalnoj Sloveniji.

Protiv Thompsonova koncerta u Sloveniji je pokrenuta i peticija koju je do sada potpisalo nekoliko stotina ljudi, a slovenski mediji javljaju da je mladež Socijalnih demokrata (SD), juniorska sekcija jedne od vladajućih stranaka, pozvala ministricu unutarnjih poslova Vesnu Gjerkeš Žnidar da dolazak Perkovića u Maribor spriječi.

Thompsonov koncert spomenuti su prozvali “ustaškim mitingom” i “veličanjem fašizma, nacizma i netolerancije”.

Dnevno.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!