O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ne puše im ispod samara - seminar trajao cijeli dan

1/5
Ne puše im ispod samara - seminar trajao cijeli dan
Ne puše im ispod samara - seminar trajao cijeli dan Ne puše im ispod samara - seminar trajao cijeli dan Ne puše im ispod samara - seminar trajao cijeli dan Ne puše im ispod samara - seminar trajao cijeli dan Ne puše im ispod samara - seminar trajao cijeli dan
Objavljeno: 19-03-2017

OTOČAC – Pored toga što su se u neko vrijeme razvijala dinarska kola na platou ispred Gackoga pučkog otvorenog učilišta, iz zatvorena prostora iste ustanove moglo se na ulicu čuti poprilično jako pjevanje. Neke prolaznike je možda to i zbunilo, odakle dolazi pjesma? Iz otočkih birtija nije, nije to više običaj. Pa odakle onda? A ta pjesma ječala je čak iz velike dvorane učilišta, vođena pod budnom paskom vodećega hrvatskoga etnomuzikologa dr. Joška Ćalete. Pjevalo se različite napjeve Dinarske zone, naravno da je tu bilo i ojkanja, odnosno rozgalice, zapravo cijelog bogatstva grlene pjesme ove kulturne zone.

A za plesne korake pobrinuo se prof. Vido Bagur, etnolog, veliki poznavatelj tradicijskog plesa, odnosno kola.

Jučer se radilo dugo i naporno, uz pauzu za ručak seminar je potrajao sve do 18 uri. Nije bilo mrdanja ni ljenčarenja, svaku uru je trebalo iskoristiti. A kako i ne će, treba se večeras pokazati na završnu koncertu u 18 uri. A da bi sve to bilo comme il faut, jutros je nastavljen seminar i priprave za koncert. Pa tko to onda ne bi došao večeras u Gacko pučko otvoreno učilište vidjeti i čuti to bogatstvo hrvatskoga folklora? Samo onaj tko pati od grijeha lijenosti.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom