O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita"

1/9
U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita"
U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita" U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita" U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita" U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita" U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita" U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita" U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita" U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita" U Senjskoj knjižnici predstavljanja knjiga "Starim cestama preko Velebita"
Objavljeno: 16-03-2017

U srijedu, 15. ožujka u Gradskoj knjižnici Senj održano je predstavljanje knjige Starim cestama preko Velebita autora Lare Černicki i Staše Forenbahera.

Knjiga je kulturno-povijesni preglednik koji čitatelja na zanimljiv način upoznaje s vrijednostima i osobitostima starih cesta, sagrađenih od sredine 18. stoljeća pa do kraja habsburške vladavine na širem području Velebita. U njoj je prvi put cjelovito prikazana izgradnja cestovne mreže na tom prostoru, od šumskih vlaka i kolnih putova iz vremena Marije Terezije do modernih planinskih prometnica s početka 20. stoljeća.

Autori su puno vremena i truda uložili pišući knjigu, sustavno su obišli preko 700 km cesta, autom i biciklom po asfaltu i makadamu te pješice po napuštenim i zaraslim starim dionicama. Fotografski su dokumentirali i opisali četiri uzdužne i sedam poprečnih velebitskih cesta s brojnim ograncima i preloženim dionicama. Uz vrednovanje njihovog kulturnog i povijesnog značaja, opisali su prirodne ljepote kao i povijesne spomenike smještene u njihovoj blizini. Stoga je knjiga Starim cestama preko Velebita i više nego koristan i zanimljiv priručnik i vodič svima koji koriste, proučavaju ili se pak zanimaju za ceste i putove Velebita.

-Ova tema bliska je i zanimljiva nama Senjanima koji smo vezani za naš Velebit, a pogotovo našim senjskim planinarima koji često i rado obilaze velebitske staze i putove. Ovo predavanje je i prigodno organizirano u mjesecu kada slavimo važnost i ljepotu planina, naime, 7. ožujka obilježava se Dan planina pa je time ova tema i više nego lijep doprinos  u čast najveće hrvatske planine-Velebita, rekla je, između ostalog, uvodno moderatorica programa ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić koja je u nastavku i predstavila sudionike programa.

Uz autore koji su kroz uistinu zanimljivo izlaganje, brojne anegdote i divne fotografije predstavili svoj rad, u programu promocije sudjelovala je i naša sugrađanka na radu u Zadru, dr. znanosti, arheologinja Vedrana Glavaš na čiju je inicijativu i organizirano ovo lijepo književno druženje. Vedrana je i sama pomogla istraživačima u više navrata na terenu, a knjigu je svima toplo preporučila i zbog stručnog i sistematičnog pristupa temi, ali i zbog stila koji je dostupan i široj publici zainteresiranoj za ovu tematiku. Uz prikaz svega što su kroz istraživanje otkrili i uočili, i autori te promotorica suglasni su u zaključku kako ceste na našem području predstavljaju i veliki turistički potencijal čijim bi se uređenjem privukao veliki broj stranih zaljubljenika u prirodu i planinarenje.

Nakon predstavljanja brojni okupljeni su uživali u domjenku i razgovoru s predstavljačima, a pitanja je bilo mnogo jer naš Velebit je nepresušna tema interesa, divljenja i istraživanja.

Gradska knjižnica Senj zahvaljuje: Autorima Lari Černicki i Staši Forenbaheru na zanimljivom predstavljanju; izdavačkoj kući Libricon na suorganizaciji promocije; Vedrani Glavaš na uvijek lijepoj suradnji; publici na dolasku i pažnji i medijima na praćenju.

 

Tekst: Ana Prpić Rogić

Fotografije: Sandra Prpić

------------------------------------------

Knjiga Starim cestama preko Velebita zamišljena je kao kulturno-povijesni preglednik koji će čitatelje upoznati s vrijednostima i osobitostima starih cesta, sagrađenih od sredine 18. stoljeća pa do kraja habsburške vladavine na širem području Velebita. U njoj je prvi put cjelovito prikazana izgradnja cestovne mreže na tom prostoru, od šumskih vlaka i kolnih puteva iz vremena Marije Terezije do modernih planinskih prometnica s početka 20. stoljeća. Autori su sustavno obišli preko 700 km cesta, autom i biciklom po asfaltu i makadamu te pješice po napuštenim i zaraslim starim dionicama. Mjerili su širine i nagibe kolnika, proučavali kolnički zastor, potporne zidove, kamene rubnike i kolobranske stupiće, tražili kolotrage, miljokaze, propuste i rigole koji bi svojim načinom izrade mogli rasvijetliti njihovu prošlost. Fotografski su dokumentirali i opisali četiri uzdužne i sedam poprečnih velebitskih cesta s brojnim ograncima i preloženim dionicama. Uz vrednovanje njihovog kulturnog i povjesnog značaja, opisali su prirodne ljepote krajeva kroz koji ceste prolaze kao i povijesne spomenike smještene u njihovoj blizini.

O autorima:

Lara Černicki bavi se publicistikom pišući popularne članke s povijesnom, kulturnom i prirodoslovnom tematikom. Autor je knjige Samoniklo cvijeće Grada Zagreba.

Stašo Forenbaher je diplomirani inženjer građevinarstva, arheolog i znanstveni savjetnik pri Institutu za antropologiju u Zagrebu. Autor je knjige Spila Nakovana (s Timothyjem Kaiserom) i nekoliko znanstvenih knjiga s područja arheologije.

Slobodno vrijeme provode u vožnji biciklom i istraživanju skrivenih prirodnih ljepota i kulturne baštine. Zajedno su napisali tri knjige, Drvene crkve između Save i Kupe (2008.), Starim cestama do mora (2012.) i Starim cestama preko Velebita (2016.).

 

 

 

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom