O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

„Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe

1/37
„Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe
„Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“ otvorenje mesopusne fotoizložbe
Objavljeno: 26-02-2017

SENJ - U četvrtak navečer, 23.veljače u prepunoj senjskoj knjižnici,a u organizaciji Gradske knjižnice Senj i Turističke zajednice Grada Senja, održano je otvorenje mesopusne fotoizložbe „Crno-beli mesopust-blago sa senjskih šufita“. Ovo je već treća godina zaredom kako Knjižnica u vrijeme mesopusta upriličuje bal, maškarano druženje i mesopusnu fotoizložbu i na taj se način uključuje u aktualna događanja u gradu te pridonosi promociji bogate senjske mesopusne tradicije.

Nakon postava slika aktualnog bala 2015. godine te lanjske retrospektive u 90. i 80. – te godine prošlog stoljeća, ove godine je Knjižnica odlučila otići dublje u prošlost senjskog mesopusta. Pripreme za takvu vrstu izložbe krenule su pred godinu dana javnim pozivom sugrađanima da skinu prašinu sa svojih starih fotoalbuma i potraže svoje slike ili slike svojih bližnjih u mesopusnom ambijentu i šušuru.

-Dragi naši sugrađani zdušno su se odazivali cijelu godinu, donosili nam predivne stare slike, pravo blago sa svojih šufita i od srca im hvala na tome. Prikupili smo preko 200 crno-bijelih slika starog mesopusta i kreirali vrlo zanimljivu izložbu koja seže u 70.-te, 60.-te, 50.-te, 40.-te pa neke fotografije i u 20.-te godine prošlog stoljeća. Divno je gledati sva ova nasmijana i razdragana lica te sjaj u očima koji otkriva da se maškare u Senju vole srcem i da je balanje gušt i ljubav koja je duboko u nama, pravo ono senjsko što nam nitko ne može uzeti.

Cilj ove izložbe je oživjeti sjećanja na davne dane i stare Senjane te njihovo maškaranje.

Puno je ljudi na slikama koji i danas guštaju i vole bale, ali ima na slikama i onih koji, nažalost, nisu više među nama pa je ova izložba i svojevrsna zahvala i posveta svima onima koji su živjeli i voljeli bale i čuvali ih i baštinili za nas, sljedeće generacije zaduživši nas da naš mesopust i dalje njegujemo i volimo poput njih. Svjesni smo da je ovo samo komadić bogate povijesti senjskog mesopusta, ali smo ponosni da smo jedan dio tog blaga izvukli na svjetlo dana i izložili ga javnosti, rekla je ravnateljica senjske knjižnice Ana Prpić Rogić koja je u sklopu programa i recitirala stihove posvećene senjskom balu i mesopustu.

A, kako se nekad šivalo, maškaralo i balalo ispričala je publici gđa. Jela Barbiani koja je svojim živopisnim anegdotama uljepšala i obogatila program otvorenja.

Okupljenima se obratio i meštar senjskog mesopusta Danijel Tomljanović - Feralić koji je, između ostalog, pohvalio nove generacije Senjana koje zdušno šiju, balaju i nastavljaju tragovima starih Senjana pa za našu maškaranu tradiciju nema straha da će nestati.

Izložbu je otvorio predsjednik Hrvatske udruge karnevalskih gradova Ivan Prpić - Špika pohvalivši Knjižnicu koja je vješto spojila kulturno i zabavno u jednu svima nama dragu temu mesopusta te izrazivši zadovoljstvo što je ova priredba već postala tradicionalna te vrlo posjećena i omiljena među građanima.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Bonaca uz koju su maškare i ostali okupljeni rado zapjevali i zaplesali. I nakon otvorenja, mesopusno druženje nastavilo se uz vesele note, smijeh, frite, ples, priču i druženje te razgledavanje fotografija koje su nas podsjetile na svu ljepotu i vrijednost našeg mesopusta na koji s pravom možemo biti ponosni.

-359 godina stara senjska maškarana tradicija jednako je važna kao i svi ostali segmenti našeg zavičajnog kulturnog naslijeđa i treba je isticati i slaviti ne samo na balu, već i na svim mjestima u našem gradu pa tako i u knjižnici. Hvala sugrađanima koji su nam se i ove godine pridružili u velikom broju i s nama se družili i proveselili, a vidimo se i dogodine na novoj knjižničnoj priredbi našem mesopustu u čast, poručili su senjski knjižničari.

Gradska knjižnica Senj od srca zahvaljuje:

-Sugrađanima koji su ustupili svoje fotografije i tako nam pomogli kreirati ovu izložbu:

To su: Jadranka Vinka Tomljanović, Seka Antić-Viatoris, Marijanka Baričević, Jela Barbiani, Branka Lončarić, Ljubica Krmpotić, Karmen Čorić i Ines Krpan; obitelji Nabršnigg i Pekić te Dragan Vlahović, Rajko Malojčić, Krešimir Stanišić i Dinko Brozičević;

-suorganizatoru Turističkoj zajednici Grada Senja na pomoći i financijskoj podršci;

-Karnevalskom odboru Grada Senja i njegovim uvaženim članovima- meštru Danijelu Tomljanoviću - Feraliću i Ivanu Prpiću - Špiki što su svojim dolaskom  i govorima uveličali naš mesopusni događaj;

-Fotoklubu Senj na lijepim fotografijama;

-maškarama i sugrađanima na dolasku, pažnji te lijepom i veselom druženju;

-Bonaci na divnim nastupima;

-medijima na praćenju.

 

Tekst: Ana Prpić Rogić

Fotografije: Gradska knjižnica Senj i Fotoklub Senj

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom