O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Svićnica, Kandelora i kako još?

1/1
Svićnica, Kandelora i kako još?
Svićnica, Kandelora i kako još?
Objavljeno: 02-02-2017

OTOČAC – Danas je „Svićnica“ – kako bi se to kazalo u gackomu čakavskom poddijalektu. Da bi ga se pravilno izgovorilo, naglasak je na drugom slogu, i to kratkosilazni. No ovaj blagdan, koji uvijek pada na 2. veljače, ima još nekoliko imena, jedno od njih je i „Prikazanje Gospodnje“ u znak sjećanja kada su Marija i Josip prvi put odnijeli Isusa u hram (prikazali Ga). U istočnim crkvama taj blagdan se naziva i „Svetkovina susreta“. Koristi se još jedan naziv „Očišćenje BDM“. Pa odakle onda Svijećnica?

Na ovaj dan su se u hramovima, odnosno crkvama palile svijeće, jer tko je Svjetlost ovog svijeta ako to nije Isus Krist? Zato se danas blagoslivljaju svijeće koje će se koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugima vjerskima prigodama.

E sada, u gackoj čakavštini zadržan je i jedan drugi naziv, pomalo zaboravljen, očuvan u jednoj izreci koja glasi: Majka Božja Kandelora – pol zime fora. Kandelora je, kao naziv, više vezan za Dalmaciju ili Hrvatsko primorje (svakako za čakavsko narječje), dok samo značenje nimalo se odstupa od Svijećnice jer kandela je svijeća (lat. candella). A ta izreka ima svoj dodatak, rekli bismo da ju je pobožni puk malo „nadogradio“, a on glasi - Za njon ide sveti Blaž: Gospe, to je laž! A sv. Vlaho (Blaž) je sutra, 3. veljače. Zapravo za ovaj blagdan Svijećnice vezana je dakle pučka meteorologija koja upozorava da zimi nije kraj, da se ne treba prerano ponadati da jest, da još može biti snijega i velikih hladnoća.   

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!