O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Od danas bescarinski izvoz prehrambenih proizvoda u BiH

1/1
Od danas bescarinski izvoz prehrambenih proizvoda u BiH
Od danas bescarinski izvoz prehrambenih proizvoda u BiH
Objavljeno: 01-02-2017

OTOČAC – Od danas, 1. veljače, počinje primjena Protokola na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU i Bosne i Hercegovine, kojom se omogućava bescarinski izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske na bosanskohercegovačko tržište, a u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) očekuju da će to dovesti do povećanja robne razmjene između dviju država.

Naime, Protokol na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i BiH, kojim se uzima u obzir ulazak Hrvatske u EU, potpisan je sredinom prosinca prošle godine u Bruxellesu, a privremeno se, do njegova stupanja na snagu odnosno do završetka ratifikacijskih postupaka u EU i BiH, primjenjuje od 1. veljače.

Dok nije bilo ovog Protokola, hrvatski izvoznici su bili u lošijem položaju od drugih. To se naročito odnosilo na izvoz prerađevina od duhana (izvoz je pao i do 63 posto), odnosno svih drugih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.  

-Za očekivati je da će se s primjenom izmijenjenog SSP-a između EU i BiH, a koji je uzeo u obzir i pristupanje Hrvatske u EU te tradicionalne trgovinske tijekove između Hrvatske i BiH, povećati robna razmjena, pogotovo poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, no isto tako treba imati na umu kako će dogovorene koncesije vrijediti za sve članice EU, a ne samo Hrvatsku -  naglašavaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!