O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Dobro jutro, Rvacko!

1/5
Dobro jutro, Rvacko!
Dobro jutro, Rvacko!Dobro jutro, Rvacko!Dobro jutro, Rvacko!Dobro jutro, Rvacko!Dobro jutro, Rvacko!
Objavljeno: 20-12-2016

OTOČAC - Članice Folklorna društva Otočac, koje djeluje pri Gackomu pučkom otvorenom učilištu jučer su za jutarnju emisiju „Dobro jutro Hrvatska“ pripremile bogati stol pod nazivom „Božićni običaji pripreme hrane u Gackoj“.

Kako se ovih dana iz cijele Hrvatske u jutarnjim satima prikazuju običaji vezani za božićne blagdane, tako su članice prikazale običaj pripreme hrane u Gackoj i Lici.  Snimanje je upriličeno u etnografskom dijelu Muzeja Gacke.

Mlađe članice su uz pomoć starijih pripremale starinske kekse „na čašu“ i dr., a glavna naratorica je najstarija članica Ružica Dujmović. Kad ona speče kolače, pa još k tome dometne svoju priču, e ima se što snimati. Gospođa Ružica je sjajni marketinški stručnjak, to joj se ne može osporiti, premda za taj marketing nikada nije ni čula (da nam se ne uvrijedi). – Ča to? – čudila se ona kad joj je priopćeno da savršeno vlada marketinškima metodama.

Moraju se ovdje spomenuti i druge „masteršefice“: Božica Božić, Ruža Pleša i Dijana Nikšić. A na stolu se našlo mnogo toga posna, ali i mesna. Posno za Badnjak, mesno za sam Božić. Naravno da je prednjačio „fažol na salatu“, zatim „jaja na salatu“, pa „krunpir na salatu“, našla se tu i „žaladija“ („smrznuta da si po njoj mogal obuven šećat“), spekle su masteršefice i „kuglof“, napravile „frtanj“ ili „kofrtanj“, osobito su se istakle s pečenim „tičicami“, bio je još prezentiran i „germitak“, „kuvane kobasičine“, o „kruvu“ da se i ne priča („po domaću pečen, da te š njih uglavu pogodit ne bi šećal“). Ma bilo je tradicije da ti mozak uzavre.

Ne samo da se snimila kratka emisijica, već bi mogao nastati i serijal. Šteta što televizija to ne iskoristi, vrijedilo bi. Ma koliko god se mi trudili, tradicija polagano nestaje, a što je snimljeno ili zapisano – ostaje.

I na samom kraju snimanja gospođa Ružica je snimatelju dobacila: - Moj čovik, bili smo sirotinja, sve sirotinjska ila, vidiš i sam, ta nisi ćorav, čaš, tako je to negda bilo, sase spominjalo. Ni se imalo, ni se moglo, bog muru napunit ičin ... Al smo zato bili zadovoljni, radovali se Božiću samo tako, a danaske svega imamo pa, Bože mi prosti, ni tako. Ja bi rekla da smo postali obisni. A, čovik moj, ča bi ti rekal?

Prilog se očekuje ha HTV-u sutra ujutro između sedam i osam sati.

V. D./M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!