O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kolijani - FD Otočac oživljava zaboravljenu tradiciju na Božićnom sajmu u Otočcu

1/3
Kolijani - FD Otočac oživljava zaboravljenu tradiciju na Božićnom sajmu u Otočcu
Kolijani - FD Otočac oživljava zaboravljenu tradiciju na Božićnom sajmu u OtočcuKolijani - FD Otočac oživljava zaboravljenu tradiciju na Božićnom sajmu u OtočcuKolijani - FD Otočac oživljava zaboravljenu tradiciju na Božićnom sajmu u Otočcu
Objavljeno: 19-12-2016

OTOČAC – Folklorno društvo Otočac, koje djeluje pri Gackomu pučkom otvorenom učilištu, nastupilo je i na ovogodišnjem 10. Božićnom sajmu u Otočcu. A kada su ovakvi sajmovi u pitanju, uvijek se postavi pitanje programa. Naime, nije to običan folklorni nastup, treba ga, koliko se to može, prilagoditi vremenu i sadržaju. A adventsko je vrijeme, to podrazumijeva nekako samo po sebi da bi sve trebalo odisati tim vremenom, odnosno nadolazećima božićnim blagdanima. Ne može se izvoditi bilo što.

Voditeljica Folklornog društva Otočac Verica Dasović posegnula je za tradicijom, mudra joj je to odluka bila. Iz gačanske tradicije izvukla je nešto što je već poodavno zaboravljeno, mnogi bi se olako usudili kazati da toga nije nikada ni bilo. A bilo je, i te kako bilo. Nastup su započeli s „kolijanima“, običajem specifična čestitanja o Božiću, koji podrazumijeva obilazak najbližih susjeda i rodbine, popraćen specifičnim načinom pjevanja i zanimljivim stihovima. Ima tu dobrih želja za zdravlje, za sreću i uspjeh, ali ima i šaljivih stihova, dapače podrugljivih, za sve one koji nisu kolijane bili voljni pustiti u kuću. Gačanski kolijani su isto što i dubrovački kolendari, ponegdje ih nazivaju i kolendvari, ovisi to o kraju, no to bi nas predaleko odvelo.

Voditeljici Dasović je kao podloga poslužila knjiga Jure Grčevića „Kompolje – Narodni život i običaji“, odnosno neki rukopisni stari zapisi pohranjeni u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Pripremala je ona ovaj program za jednu od otočki smotri folklora, nastupila s njim i na smotri u Varaždinu, no danas, s ovakvim društvom, može nastupiti i u Lisinskom.

Nakon kolijana, Folklorno društvo Otočac izvelo je i božićnu pjesmu „Narodi nam se kralj nebeski“, ali na specifičan način kako to čine u Posedarju. Zanimljiv je taj iskorak ovoga društva. Bilo je tu i plesa, da bi sve završilo s bećarcem. Ukupno su posjetitelje i izlagače sajma zabavljali dobrih pola sata.

Sve upućuje da je pred ovim mladim (i podmlađenim) društvom sjajna budućnost i još neslućeni uspjesi, svakako se očekuju iskoraci iz zavičajna (dinarska) folklora i ovladavanje folklorom i drugih kulturnih zona (panonskom i jadranskom) u Hrvatskoj. Samo ako taštine i bjesovi tomu ne stanu na put.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom