OTOČAC – Jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Otočac održan drugi dan seminara pod nazivom „Za razvoj ruralnih krajeva“ – Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam, kojega je organizirala Turistička zajednica Ličko-senjske županije i Klub članova Selo uz potporu Ministarstva turizma, HTZ-a, Hrvatske gospodarske komore i HF eko etno grupe. Okupio se pristojan broj sudionika, a predavanja su bila nadasve zanimljiva, dijelom su se nastavljana na ova održana prekjučer u Gospiću na prvom danu seminara.
Ponajprije je bilo govora o marketingu i brendiranju (off line i on line taktike, što je marketing i njegov značaj, predstavljanje i promidžba, društvene mreže i drugi oblici komunikacije, komunikacija s javnošću i odnosi s medijima i brendiranje proizvoda i usluga, stvaranje tržišne marke). Predavači su na „živim“ primjerima pokazivali kako se to radi, kako to drugi rade, odnosno kako to u suvremenim uvjetima života i poslovanja treba raditi.
Bilo je govora o paketima usluga u ruralnom turizmu, da bi se sve nastavilo s mogućnostima financiranja (domaći i strani izvori financiranja, program ruralnog razvoja (2014.-2020.)).
Vjerojatno je bilo polaznicima najzanimljivije u završnom dijelu seminara, bilo je riječi o gastronomiji, posluživanju hrane i komunikaciji s gostima (gastronomija, enogastronomija, higijena i pripremanje hrane, posluživanje hrane, gostoljubivost i pažnja).
Bilo je tu mnoštva pitanja, dobivenih odgovora, ali i izrečenoga o već stečenim iskustvima jer nisu svi polaznici početnici, mnogi od njih su već duboko zagazili u te seljačke turističke vode.
Na kraju su polaznicima podijeljene i potvrde o sudjelovanju i edukaciji na ovom seminaru.
M. Kranjčević