O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Donji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljeća

1/8
Donji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljeća
Donji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljećaDonji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljećaDonji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljećaDonji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljećaDonji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljećaDonji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljećaDonji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljećaDonji Lapac dobio katoličku crkvu nakon gotovo pet stoljeća
Objavljeno: 09-10-2016

DONJI LAPAC – Jučer je u suncem okupanom Donjem Lapcu bilo  nadasve svečano. Novoizgrađena crkva sa zvonikom i župnim stanom plijeni poglede prolaznika.  Ova građevina, koja je nikla u godini dana, daje ovom mjestu novu vizuru. Danas je ova crkva okupila velik broj ljudi iz okolice, uglednike iz politike, 30 svećenika i gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića. U 10 sati počelo je slavlje blagoslova i posvete ove crkve. Izvođač radova dao je ključ župniku Dini Rupčiću. Biskup je stupio u crkvu, a za njim svećenici i narod. Posveta crkve obred je pun svetih znakova. Crkva se posvećuje kad je izgrađen fiksni, nepomični (mramorni) oltar. Nakon posvete crkve biskup je posvetio oltar na kojem će se slaviti Euharistija. U oltar su ugrađene moći Ivana Pavla II. Pjevački zbor (iz Gospića) ispunio je crkvu milozvučnim pjevanjem. Nakon posvete oltara nastavljena je misa. Biskup je u propovjedi istakao da je crkva znak Božje prisutnosti među ljudima. Svetohranište bi trebalo biti ljudsko srce u kojem će Isus naći mjesto. Ako Isusa nemamo u srcu ne ćemo ga naći niti u svemiru. Mnogi su pristupili pričesti. Biskup je posebnim aktom proglasio Donji Lapac župom. Uz Borićevac status župe tako je dobio i Donji Lapac.Većina župljana ove nove župe čine vjernici koji su prognani iz Bosne i Hercegovine. Oni su 20 godina čekali izgradnju crkve. Okupljali su se dosada u dječjem vrtiću.

Tri su važna datuma vezana za ovu crkvu: 4. rujna 1998. kada je Papa Ivan Pavao II. blagoslovio kamen temeljac u Splitu, 27. svibnja 2015. kada je položen kamen temeljac, 30. travnja 2016. kada su zazvonila zvona, i konačno današnja posveta. Zadnja se crkva inače spominje u Lapcu prije 489 godina.

Kako je uobičajeno u ovakvim prilikama pročitana je povelja koju su potpisali župnik, biskup i dogradonačelnik Miro Tomić. Župnik Dino zahvalio je mnogima koji su sudjelovali u ovom velikom pothvatu. Teško ih je sve nabrojiti.

Nakon mise nastavljeno je narodno veselje. KUD-ovci sa Zavalja zasvirali su i zapjevali. Svi su pozvani, a okupilo se preko tisuću duša, u susjednu školu na zakusku. Gulaša je bilo za sve. Župljani su se vrlo dobro organizirali u podvorbi gostiju. Slavlju su se pridružili i neki pravoslavni vjernici. Susreli smo i neke Borićevljane koji su došli iz Slavonije.

M. Pecić/M. K.

Foto: M. Pecić

Podijeli novost na društvenim mrežama!