O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Lovincu o EU politici kvalitete - 14. listopada

1/1
U Lovincu o EU politici kvalitete - 14. listopada
U Lovincu o EU politici kvalitete - 14. listopada
Objavljeno: 07-10-2016

LOVINAC – Sljedećeg petka, 14. listopada, u Domu kulture u Općini Lovinac će u 14:10 uri biti održan okrugli stol i radionice pod nazivom „EU politike kvalitete: alati ruralnog razvoja“, koje organizira Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

Nakon Dubrovnika, Šibenika, Rovinja i Zagreba, Ured zastupnika Picule organizira novi krug edukacije u Lici koji će, ovog puta, biti posvećen ne samo proceduri zaštite proizvoda na europskoj razini već i predstavljanju modela i dobrih primjera kako koristiti zaštitu proizvoda kao integralan dio ruralnog razvoja. Također će u sklopu okruglog stola biti održano i predstavljanje priručnika „Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske unije: od ideje do realizacije“. 

A tko će sve sudjelovati i s kojim temama na okruglom stolu? Tonino Picula, Zastupnik u Europskom parlamentu govorit će o Europskoj Uniji kao okviru za uspjeh malih proizvođača, Hrvoje Račić, načelnik Općine Lovinac o Ulozi ličkog krumpira u razvojnoj strategiji općine, Ana Marušić Lisac, Biotechnicon

o Potencijalima hrvatskih autohtonih proizvoda, Blanka Sinčić Pulić, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije o Brandiranju regionalnog identiteta – iskustva i izazovi – uloge i zadaci dionika u nadzoru, promociji i komuniciranju,  Ante Madir, Klaster hrvatskog pršuta (tbc) o Iskustvima Dalmatinskog pršuta na tržištu nakon EU zaštite, Ivo Kara-Pešić, Udruga Kinookus - Slow food Dubrovnik o Očuvanju, valoriziranju i razvijanju lokalne kulturne i gastro baštine na primjeru Kinookus food film festivala  i Jelena Mikin, Udruga Tavan je javan – Mali plac s tavana o Alternativnom placu - novi prodajni kanali domaće hrane.

Nakon okruglog stola bit će održane i dvije radionice. Na prvoj radionici, koju će voditi Blanka Sinčić, Istarska županija - Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu,  cilj je sudionike upoznati s iskustvima Istarske županije u projektima zaštite i valorizacije autohtonih proizvoda kao sredstva poticanja ruralnog razvoja. Poseban naglasak bit će na zaštiti proizvoda žigovima i zaštićenim oznakama kao modela brandiranja i dodavanja vrijednosti autohtonim proizvodima s osvrtom na potencijalne rizike, prednosti i nedostatke. Radionica bi trebala pružiti odgovore na pitanja: Kako prepoznati proizvod i njegove karakteristike? Kako ih dodatno valorizirati? Kada, gdje i kako zaštititi proizvod? Kako iskoristiti dodatne učinke zaštićenog proizvoda?

Na drugoj radionici, koju će voditi Ivo Kara-Pešić, Udruga Kinookus - Slow food Dubrovnik, bit će riječi o Slow Foodu, koji je u 30 godina narastao od udruge zaljubljenika u „dobru spizu“ u najveći svjetski pokret očuvanja tradicijske poljoprivrede i gastroraznolikosti. Taj pokret danas broji više od 100.000 članova u preko 150 država najvažniji je glasnogovornik malih tradicijskih poljoprivrednika od Bruxellesa do Bijele kuće. Na radionici će biti objašnjeno kako je do toga došlo i što Slow Food danas radi na Jugoistoku Europe kako bi pomogao malim poljoprivrednicima u očuvanju tradicijskih tehnika proizvodnje i njihovih visokovrijednih proizvoda. Bogato iskustvo Slow Fooda na terenu na svim kontinentima rezultiralo je originalnim alatima za očuvanje tradicijskih proizvoda koji ne zanemaruju specifične tehnike proizvodnje, manulanost, tradicionalne alate i uzgojne vrste, te širi kontekst lokalne kulture i podneblja. Radionica će detaljno prikazati kako tradicijski proizvod, koji se ukrcao na Arku okusa, najveći svjetski on-line katalog ugroženih tradicijskih prehrambenih proizvoda i uzgojnih vrsta, postaje Prezidij (presidium) tj. konkretan projekt pomoći zajednici proizvođača u očuvanju tradicijskog proizvoda.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!