O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Korejanci na Udbini

1/1
Korejanci na Udbini
Korejanci na Udbini
Objavljeno: 30-09-2016

UDBINA – Mi Hrvati donekle smo čudan narod. Stvorena je neka 'kolektivna psihologija' da sve što je naše i nije nešto, da je tuđe uvijek bolje, ljepše, mudrije, pametnije, više, značajnije, znamenitije … Može biti da je i tako, svijet je velik i raznolik, bogat u svojoj različitosti, ali nije valjda da je sve hrvatsko uvijek tako inferiorno. Kada Japanci pjevaju najpoznatiju ariju 'U boj, u boj braćo' iz opere Nikola Šubić Zrinski, a to pjevaju već gotovo cijelo stoljeće, mi se tomu ne možemo načuditi. Kako? Zašto? Pa u Japanu? A njima, Japancima se ta arija silno dopada i oni je pjevaju. Tako malo znamo o Japanu i Japancima, valjda stoga.

A kad su u pitanju Korejanci (naravno oni iz Južne Koreje, iz sjeverne ne smiju ni misliti, a kamoli mrdnuti) onda se (možda) također čudimo da je značajan njihov dio njihove populacije katoličke vjere. Pa kad dođu na misu u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, onda ta lijepa vijest kao da koketira s bizarnošću. A ne bi trebalo, ne bi. Pa kad se još Korejanci na misi uključe u pjevanje, e to je već potpuna senzacija.

I još vele da znaju za blaženoga Alojzija Stepinca i da ga u svojoj župi štuju, a što onda drugo reći nego da su okorjeli 'hrvatski nacionalisti'.

M. K.

Foto: J. Š.

Podijeli novost na društvenim mrežama!