O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Na Sud časti pri HGK online

1/1
Na Sud časti pri HGK online
Na Sud časti pri HGK online
Objavljeno: 13-09-2016

OTOČAC - Sud časti Hrvatske gospodarske komore u srpnju ove godine uveo je mogućnost podnošenja žalbi protiv prvostupanjskih odluka putem elektroničkog obrasca. Time se nastavlja s unaprjeđenjem učinkovitosti i kvalitete rada Suda te s pojednostavljenjem komunikacije sa strankama, započetima još u listopadu 2015. godine, otkako je strankama u prvostupanjskom postupku omogućeno podnošenje prijave online.

-Takvo podnošenje prijava i žalbi omogućava strankama brže, jednostavnije i jeftinije pokretanje prvostupanjskog i drugostupanjskog postupka pred Sudom časti, a postignut je i viši stupanj djelotvornosti Suda, odnosno ubrzan je postupak. Da su stranke prihvatile ovaj vid komunikacije, potvrđuje i činjenica da je čak u godinu dana zaprimljeno 76 prijava podnesenih online, dok su protiv drugostupanjskih odluka tim putem podnesene dvije žalbe - rekla je tajnica Suda časti HGK Zdravka Kezele Kokorić, dodajući da je broj prijava elektroničkim putem veći od broja prijava u pisanomu obliku.

-Čak 85 posto zaprimljenih prijava odnosi se na prijave potrošača, odnosno potrošačke sporove. Želimo da Sud časti HGK bude prepoznat kao jedno od vodećih tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova - naglašava Kezele Kokorić, dodajući da je postupak pred Sudom za stranke besplatan, a prijava se može podnijeti u roku od šest mjeseci od dana saznanja prijavitelja za učinjenu povredu i počinitelja, najkasnije u roku od godinu dana od dana kada je povreda učinjena.

Sud časti HGK odlučuje o sporovima koji su nastali zbog prodaje proizvoda ili pružanja usluge loše kvalitete, potpunog ili djelomičnog neispunjenja ugovora, namjernog zaključivanja nejasnih ili nepotpunih ugovora u prometu roba i usluga, nepoštene poslovne prakse, zavaravajućeg oglašavanja na štetu potrošača ili konkurenta, postupanja ili propusta usmjerenog na rušenje ugleda drugih gospodarstvenika, kršenje načela svjesnosti i poštenja, svjesnog postupanja kojim se drugima može prouzročiti šteta, uskrate suradnje koja je neophodna u svrhu potpunog i urednog ispunjenja obveza i povreda odredbi strukovnih kodeksa te drugih povreda pravila morala – stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.

Primjer obrasca može se naći na:  http://www.hgk.hr/obrazac-za-podnosenje-zalbe?category=208.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!