O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Bogović vodio misu u Boričevcu za Malu Gospu

1/1
Bogović vodio misu u Boričevcu za Malu Gospu
Bogović vodio misu u Boričevcu za Malu Gospu
Objavljeno: 06-09-2016

BORIČEVAC - Biskup u miru Mile Bogović predslavio je u subotu 3. rujna nebeski patron župe Boričevac, Rođenje BDM. Uz brojne Boričevljane, prognane tijekom Drugoga svjetskog rata, koji tradicionalno dolaze u svoj rodni kraj na Malu Gospu, uz mjesnog župnika Dinu Rupčića suslavili su župnik Gračaca fra Tino Labrović te svećenici Gabrijel Bratina i umirovljeni Josip Sušić iz riječke Drenove, kao i trajni đakon Tomislav Sikavica.

Biskup je u propovijedi vezano na blagdan Male Gospe progovorio o veličini malenih. (…) Na dijete se prenosi sve što je mu je potrebno za život, iskustvo i znanje starijih. I to onih koji mu žele dobro. Zato roditelji paze da dijete ne upadne u loše društvo. Sv. Ana prenosila je sve blago prošlosti na Mariju; raste se samo iz zdravog korijena. Od koljena do koljena prenošena je poruka spasenja. Opasni su oni koji ne čitaju povijest nego s njima ona započinje. Povijest ne počinje ni 1945. ni 1991.

Uvijek je važno sačuvati na putu ono bitno. Boričevljani su malo toga mogli ponijeti 1941. Najvažnije je sačuvati živu glavu. Jedan zatvorenik je uspio pobjeći, ali se vratio po kofer i izgubio glavu. Kad mi je 1942. u bijegu pred partizanima ostala natikača u blatu, mama je viknula: Pusti natikaču! Na prijelazima treba prenositi prave vrijednosti: ne samo novce i zlato nego u prvom redu: običaje, stečevine.

Prekosutra počinje škola, koju opremu dajemo djeci za put u budućnost, zapitao se biskup? Nedovoljno znanje (korupcija ima izvor kod ljudi znanja): radne navike, poštivati čovjeka. Oni koji su vodili djecu i starce u Dabinu jamu smatrali su da su ne samo nevrijedni nego i štetočine, gnjide, uši koje treba uništavati. Škola je pokazatelj vrijednosnog sustava: društvo znanja može biti društvo bez osjećaja za potrebe zajednice. Svijet je pun gomila znanja koja se koriste protiv čovjeka. Znanje često puta koristi kako nadjačati drugoga, a ne kako pomoći drugome. Kako koristiti, najbolje se uči u obitelji. Ne zatvarati nego ojačati obiteljske škole, zaključio je biskup Bogović svoju homiliju.

GSB / M. K.

Foto: arhiv

Podijeli novost na društvenim mrežama!