O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Gačani na smotri folklora u Zagrebu

1/4
Gačani na smotri folklora u Zagrebu
Gačani na smotri folklora u ZagrebuGačani na smotri folklora u ZagrebuGačani na smotri folklora u ZagrebuGačani na smotri folklora u Zagrebu
Objavljeno: 23-07-2016

LEŠĆE - Na  50. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, koja se održava  od 20. do 24. srpnja,  sudjeluje i KUU "Gacka" iz Lešća. 

Pripremna snimanja pod vodstvom etnologa prof. Vidoslava Bagura odrađena su još u svibnju kod kapele sv. Franje. Na jednoj od najljepših lokacija u Lešću obavljana su i ranije brojna snimanja  za HRT i druge televizije, ne samo zbog ljepote prirode i same stare kapele iznad Gacke, koja je nekad bila i  župna crkva, nego i zbog zvučne kulise, odnosno, kako to kaže i prof. Bagur čistoće od - novocivilizacijskih zvukova.

Kao dugogodišnji suradnik i svojevrsni mentor KUU-e Gacka prof. Bagur ističe kako je važna usmena predaja tradicije od starijih mlađima kako bi se sačuvao – stil. To je ujedno i jedan od razloga zašto je upravo lešćerska folklorna skupina izabrana u elitno društvo 50. Msf Zagreb 2016. 

Otkad postoji KUU Gacka u sadašnjem obliku ovo joj je četvrti nastup na ovoj manifestaciji. Nakon 1982., pa podulje pauze, nešto stariji članovi sudjelovali su i 1999. te 2008., a pripreme su i tada odrađivali pod vodstvom prof. Bagura, kojem, kako često ističu, mogu zahvaliti na podršci, kritikama i sugestijama, korisnima u nastojanju da svoj rad održe na zadovoljavajućoj razini – te, pored ostaloga, dobiju i UNESCO-vu povelju za doprinos zaštiti ojkanja, kao svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Iako ojkanja u smislu pjevanja potresanjem glasa u našemu ojkanu više nema, ono je još dijelom prisutno u rozgalici te će ovu pastoralu, po tko zna koji put, Lešćerani izvesti na Trgu bana Jelačića, zaplesat će i naše jednostavno ali originalno kolo, a u nešto kraćoj verziji to će ponoviti i na svečanoj priredbi 50. MSF u Lisinskom koju će gledatelji HTV-a moći pratiti u izravnom prijenosu na 2. programu od 20 sati.

J. Jergović Baklaić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom