O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Oskari znanja za otočke robotičare!

1/7
Oskari znanja za otočke robotičare!
Oskari znanja za otočke robotičare!Oskari znanja za otočke robotičare!Oskari znanja za otočke robotičare!Oskari znanja za otočke robotičare!Oskari znanja za otočke robotičare!Oskari znanja za otočke robotičare!Oskari znanja za otočke robotičare!
Objavljeno: 29-06-2016

Istovremeno odati priznanje i potaknuti na daljnje uspjehe – to je smisao dodjele Oskara znanja učenicima, državnim i međunarodnim prvacima, a svoje su kipiće u svečanoj atmosferi nedavne dodjele u dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu preuzeli i učenici Područne škole L. Lešće OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac Hrvoje Brajković i Goran Kranjčević te njihov mentor dipl. ing. strojarstva Igor Naprta.

Prvi su koji su u Otočac donijeli Oskare znanja, a zaslužili su ih osvajanjem 2. mjesta na međunarodnom natjecanju iz robotike u Slovačkoj. Takav uspjeh nije ostvaren 'preko noći', iza njega stoji puno kontinuiranog i samozatajnog rada, kako u sklopu škole, tako i u sklopu nedavno osnovanoga robotičkog kluba Robo Otočac.

U našoj je sredini poznat angažman koji nastavnik Igor Naprta kao profesor Informatike i Tehničke kulture već nekoliko godina ulaže sa svojim učenicima u robotiku kao izvannastavnu aktivnost, a povodom dodjele Oskara znanja zamolili smo ga za opširniju informaciju.

- Dvije godine ili sezone sudjelujemo na natjecanjima hrvatske robotičke lige gdje postoji određeni broj kola, nakon kojih pobjednici u pojedinim kategorijama odlaze na svjetsko prvenstvo u robotici. U sezoni 2015./2016. u kategorijama Rescue Line Secondary i Primary uspjeli smo u 2. kolu natjecanja održanog u Ludbregu u veljači ove godine ostvariti 4. i 5. mjesto s dvije ekipe – Robo Otočac i Gacka Robotics. Sudjelovali smo ispred OŠ Zrinskih i Frankopana i kluba RK Robo-Otočac. Osim toga, sudjelovali smo ove godine i na dva međunarodna natjecanja iz robotike, Robo Slovakia open 2016. i RoboBum Maribor open 2016., a na natjecanju u Slovačkoj Robo cup junior, među 15-ak ekipa u kategoriji REscue Line Secondary, osvojili smo 2. mjesto s robotskim spašavanjem žrtve zbog čega smo sada i dobili Oskare znanja, sažeo je Naprta pregršt podataka.

Naglašava kako je jako zadovoljan svojim učenicima, mladim robotičarima  u područnoj školi u Lešću, a ove je godine počeo raditi i s učenicima u matičnoj školi u Otočcu. Ukoliko bude zanimanja, robotičke aktivnosti mogu obuhvatiti i učenike u područnim školama Švica i Vrhovine, u kojima Naprta također radi, a kasnije možda i u drugim dijelovima županije.

- I dalje ćemo tražiti i okupljati kvalitetne pojedince koje prvenstveno zanima programiranje. Krajnji cilj je postići u robotici rezultate koji će biti stvarni odraz našega rada. Imamo odlične predispozicije da budemo među prvima i da budemo uspješni i na svjetskom prvenstvu, ali napraviti kvalitetne robote, koji će odrađivati zadaće na zavidnoj razini, moći ćemo jedino uz financijsku potporu lokalne zajednice koju predstavljamo i promoviramo na natjecanjima. Nedostaju nam materijalna sredstva odnosno oprema kako bismo napravili kvalitetnije robote, nedostaje nam npr. 3D printer pomoću kojeg možemo računalnim programom napraviti određene dijelove robota iz plastike i drugih materijala, a problem je i nabavka dijelova, aktuatora, senzora, sučelja, gradivnih dijelova itd., rekao nam je Naprta.

Tako je robot za spašavanje, koji im je u Slovačkoj priskrbio srebro, sastavljen iz dijelova nabavljanih u Hrvatskoj, uglavnom Čakovcu, ali i Nizozemskoj, Kini…, a koštao je tisuću eura.

Za ovakve projekte budućnosti trebalo bi da sponzori čekaju u redu, pa se nadamo da će rad mladih robotičara, osim  Grada Otočca s potporom od 5 tisuća kuna, prepoznati i drugi koji mogu doprinijeti daljnjem napretku robotike u Otočcu i Ličko-senjskoj županiji.

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!