O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Učenje hrvatske povijesti u Starom Selu

1/16
Učenje hrvatske povijesti u Starom Selu
Učenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom SeluUčenje hrvatske povijesti u Starom Selu
Objavljeno: 19-05-2016

Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Starom Selu, u idiličnom okruženju bujnog zelenila nespojivog s brutalnim ratnim događajima na tome mjestu prije 25 godina, jučer je održana terenska nastava iz Povijesti za otočke srednjoškolce triju razreda ( 2. ekonomist, 2. šumarski tehničar i 2.poslovni tajnik).

Profesorica Mara Krznarić s učenicima je iz škole krenula oko 10.30 sati, a u Starom Selu dočekao ih je umirovljeni pukovnik HV-a Davor Peitel. Najprije su položili cvijeće i zapalili svijeće u počast poginulim hrvatskim vitezovima, a potom je pukovnik Peitel vrlo slikovito i emotivno, prilagođeno učeničkom uzrastu, opisao ratne događaje u kojima su na tome mjestu živote izgubili  Petar Rožman, Tomo Dujmović i Mate Devčić.  

Crta bojišnice oko Otočca protezala se u dužini od 68 kilometara, a tu je crtu držalo između 1600 i 1800 vojnika. Cilj akcije oslobađanja Starog Sela bilo je potisnuti neprijateljsko djelovanje (JNA i četnika) dalje od Otočca jer je iz neposrednog okupiranog okruženja bio svakodnevno granatiran.

Prva akcija oslobađanja zvala se Drenjula po Drenovom Klancu gdje su bile glavne snage, dok je kroz Staro Selo vodio pomoćni pravac. Akcija je počela oko 5 sati ujutro dana 13. listopada 1991.

Pripadnici prvog voda Vojne policije na ulazu u Staro Selo napadnuti su iz teškog naoružanja i blokirano im je povlačenje. Nakon samo sat i pol vremena dvojica su poginula (Petar Rožman i Tomo Dujmović), a desetero je ranjeno te će od zadobivenih rana kasnije u bolnici preminuti još jedan (Mate Devčić). Izvlačenje poginulih i ranjenih nije bilo nimalo jednostavno i dugo je potrajalo. Niz dramatičnih detalja upotpunjava ovu istinitu ratnu priču koju su učenici pažljivo slušali.

Svega nekoliko desetaka metara dalje od mjesta gdje su vojni policajci upali u neprijateljsku zasjedu, a uz samu cestu, nalazio se dobro skriven neprijateljski bunker čije su ostatke učenici također mogli vidjeti. Staro Selo je oslobođeno tek u drugoj akciji Drenjula u mjesecu studenom 1991., a tada tim pravcem više nisu napredovale domaće (lokalne) snage već pripadnici vodova Tigrovi i Meduza.

Na kraju predavanja pukovnik Peitel se zahvalio učenicima što su došli i pažljivo poslušali predavanje o našoj nedavnoj povijesti. Učenici  su se također zahvalili što su imali priliku čuti jedinstveno i upečatljivo izlaganje i puno korisnih informacija o danima kada se stvarala i branila mlada hrvatska država, a koje bi svatko trebao znati. Ovakvu upečatljivu terensku nastavu na mjestu događaja, a koja se urezuje u sjećanje, teško može nadomjestiti i ponajbolja učionička nastava.

 

Srednja škola Otočac (Katarina Furlan, II. ekon.)

Podijeli novost na društvenim mrežama!