O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Održano stručno predavanje „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“

1/7
Održano stručno predavanje „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“
Održano stručno predavanje „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“Održano stručno predavanje „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“Održano stručno predavanje „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“Održano stručno predavanje „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“Održano stručno predavanje „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“Održano stručno predavanje „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“Održano stručno predavanje „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“
Objavljeno: 29-04-2016

Jučer je u Gradskoj knjižnici Senj održano stručno predavanje pod nazivom „250 GODINA ŠUMARIJE KRASNO“. Zanimljivo i poučno predavanje i prezentaciju okupljenima je iznio  uvaženi doktor znanosti iz područja šumarstva gdin. Vice Ivančević.

-Vice Ivančević je predani znanstveni radnik koji već desetljećima marljivo i koncizno istražuje teme vezane za šumarsku struku i za naše podneblje. Ni nakon zavidne aktivne karijere, Vicin znanstveni duh ne miruje nego on i dalje neumorno istražuje i piše. Tako je nedavno obradio temu povodom visoke 250. obljetnice postojanja šumarije Krasno osnovane još davne 1765. godine. S pravom možemo biti ponosni na činjenicu da je krasnarska šumarija najstarija šumarija u našoj domovini. Večerašnja prezentacija i rad gdina Ivančevića na tu temu značajan su doprinos obilježavanju te velike obljetnice, rekla je uvodno, između ostaloga, ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić.

Prezentacija je obradila početke i nastanak krasnarske šumarije te je obuhvatila povijest Krasna i krasnarskog šumarstva od sredine 18. stoljeća pa sve do danas. Šumarstvo i pilanarstvo u Krasnu su već stoljećima osnova egzistencije lokalnog stanovništva, a uzornim gospodarenjem i upravljanjem šumama stvorena je i osnova za temeljitu zaštitu Velebita i njegovog šumskog bogatstva. Stoga je bilo riječi i o zaštiti šume kao i o nastanku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Velebitskog botaničkog vrta te Šumarskog muzeja. Kroz zanimljivo predavanje izneseni su i brojni korisni podaci o šumskom gospodarenju, pilanarstvu te ostalim aktivnostima vezanim za šumu i šumarstvo u Krasnu, a nisu zaboravljeni ni brojni zaslužni šumari koji su upravljali krasnarskom šumarijom.

Na kraju službenog dijela večeri okupljenima se obratio te predavaču zahvalio Vladimir Žunić u ime Planinarskog društva Zavižan Senj koje je uz Knjižnicu zaslužno za organizaciju ovog događaja.

Knjižnica se od srca zahvaljuje gdinu. Ivančeviću na dolasku, predavanju i angažmanu. Počašćeni smo. Također, hvala senjskim planinarima na pomoći u organizaciji ove ugodne večeri te hvala našem Radio Senju koji nas uvijek vjerno prati. Naravno, najveća hvala našim sugrađanima na dolasku i pažnji.

A.P.

Podijeli novost na društvenim mrežama!