O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Plitvice - odakle im naziv?

1/1
Plitvice - odakle im naziv?
Plitvice - odakle im naziv?
Objavljeno: 12-03-2016

PLITVIČKA JEZERA – Plitvička jezera su kao nacionalni park nadaleko (svjetski) poznata, to ime koristimo tako često, no jesmo li se upitali odakle ono dolazi i što znači? Vjerojatno nismo, kako to inače bude, nismo o tome razmišljati niti time 'razbijali glavu'. Eto, došlo vrijeme i za to.

Na području Plitvičkih jezera teče potok Plitvica, ponegdje se može naći i u množini - Plitvice. Taj potok malotko obiđe, svi posjetitelji parka mahom se usmjere na sama jezera. A potok nije velik, dug je svega neka četiri kilometra, ali sve tako malešan 'proizvodi' najveći slap u Hrvatskoj, a to je famozni Veliki slap, prava meka za selfije, ostala fotografiranja, a nekada je bio planetarno poznat i po plitvičkim vjenčanjima. Od tog potoka je i cijeli skup jezera dobio naziv – plitvička. No po potoku je i jedno naselje dobilo ime, a to je Plitvica Selo. Zbog toga se dobri poznavatelji Nacionalna parka Plitvička jezera groze kada se uporabi naziv Plitvice, podrazumijevajući pritom cjelokupnost Plitvičkih jezera, kao nedostatan i manjkav naziv.

Ali potok Plitvica/Plitvice nije samo na Plitvičkim jezerima, u medijima se moglo čuti koliko rijeka Plitvica u Varaždinskoj županiji zadaje glavobolje žiteljima okolnih naselja kada počne plaviti okolni teren. Kada se kaže za tu vodu da je 'rijeka', to je možda malo pretenciozno, zapravo se radi i potoku čija dubina varira od pola do jednog metra, rijetko gdje dosiže dubinu od dva metra. No širina joj varira pa se na nekim mjestima nizvodno širi i do osam metara, to već može imati neke karakteristike rijeke. Inače izvire podno Maceljskog gorja i ima impresivnu dužinu od čak 65 kilometar a utječe kao desna pritoka u Dravu.

E sada, što njihova imena znače? Pošto se radi o dva naziva zemljopisno poprilično udaljena, očito je da moraju imati etimološki neku zajedničku osnovicu. I imaju, plitvica znači 'plićina', dakle označava potok/rijeku koji ima malu dubinu. Da stvar bude bolja 'plitvica' se kao pojam javlja i na obali mora označavajući također morsku obalnu plićinu.

Eto, tako stoje stvari, a jezera nipošto ne bismo mogli nazvati Plitka jezera jer to nisu, neka od Plitvičkih jezera su pristojno duboka. Zato su toponimi dušu dali za lingvistička istraživanja jer se oni, toponimi, kao malo što u jeziku, teško ili nimalo ne mijenjaju. Prava su jezična 'arheološka nalazišta'.  A kako su u tijeku Dani hrvatskoga jezika, neka i ovo bude skroman prilog tim danima.

M. Kranjčević

Foto: M. T.

Podijeli novost na društvenim mrežama!