O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Plemeniti projekt za djecu s teškoćama započeo u Gospiću

1/1
Plemeniti projekt za djecu s teškoćama započeo u Gospiću
Plemeniti projekt za djecu s teškoćama započeo u Gospiću
Objavljeno: 26-02-2016

U Ličko-senjskoj županiji započeo je projekt "Puževi koraci" koji će trajati 15 mjeseci, a obuhvatit će još šest županija i Grad Zagreb. U Gospiću je započela radionica kojoj je cilj podizanje razine osviještenosti i znanja osoba zaposleni u obrazovnim institucijama i lokalnoj upravi kako bi se podigla svijest o promovirala zaštita i implementacija ljudskih prava djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom.

Razgovarali smo s Vesnom Budak, predsjednicom Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život" (PUŽ) koja u suradnji s gospićkom udrugom "Pčelice" provodi projekt u Ličko-senjskoj županiji.

- Radimo ovaj projekt kako bismo ubrzali prijelaz ka socijalnom modelu i modelu ljudskih prava, uključujući djecu s teškoćama u razvoju. U okviru projekta u osam županija radimo edukacije zaposlenika obrazovnih institucija i lokalne uprave i članova udruga na terenu. Sve je u cilju ubrzanja stvaranja uvjeta za inkluzivnu zajednicu za sve. Ukupna sredstva projekta od 100 tisuća eura raspoređena su za edukacije i lokalne zajednice. Dva modula su usmjerena prema članovima udruga, a prema zaposlenicima škola također dva modula no prvi je zajednički za službenike javne i lokalne uprave. Što to točno znači za djecu ćemo tek vidjeti jer sve ovisi kako će ljudi dalje diskriminirati znanja, koliko će ih primjenjivati u svome radu. Ovako kratki projekti zapravo mogu pružiti jednu informativnu bazu i stvoriti temelje za daljnje edukacije prije svega za trošenje javnog novca da se on troši racionalno, usmjereno na univerzalni dizajn, na prilagodbe, a ne da se renoviraju zgrade, a da se ne naprave određene prilagodbe koje ne koštaju ništa puno više samo o tome netko nije vodio računa i nije mislio. To je zapravo naša ideja, da ubrzamo taj proces, kazala je.

Projekt vrijedan gotovo 100 tisuća eura financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Cilj mu je osigurati učinkovitu implementaciju EU standarda u provedbi ljudskih prava djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom u RH.

 

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom