O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

HGK o ukidanju certificiranja za iznajmljivače u turizmu

1/1
HGK o ukidanju certificiranja za iznajmljivače u turizmu
HGK o ukidanju certificiranja za iznajmljivače u turizmu
Objavljeno: 19-02-2016

ZAGREB - Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore pozdravlja sve napore ministra graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščevića i ministra turizma Antona Klimana, kojima je najavljeno ukidanje obveznoga energetskog certificiranja objekata pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (soba, apartmana, kuća za odmor). Vrijednost ovog čina nije samo u ukidanju jedne silom nametnute i potpuno besmislene obveze, već je tim veća jer su nadležni ministri vrlo konkretno iskazali poznavanje struke i poštovanje turističkim djelatnicima - članovima Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Podsjećamo da je još od ljeta prošle godine, a posebice na 2. nacionalnom Forumu obiteljskog smještaja održanom u Poreču 12. i 13. listopada 2015. te kasnijim brojnima regionalnim forumima diljem zemlje, Zajednica obiteljskog turizma ukazivala nadležnim institucijama na pravne i stručne nedostatke odredbi koje su propisivale posjedovanje ovih certifikata.

Ističemo kako Zajednica obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori smatra poželjnim sve aktivnosti koje vode smanjenju potrošnje energije i preporuča provođenje daleko aktivnijih i konkretnih mjera države koje će unaprijediti energetsku učinkovitost, obzirom na smjernice iz Direktive Europske unije i velike mogućnosti iz fondova EU, koje Hrvatska još uvijek nije iskoristila u dovoljnoj mjeri. Štoviše, potrebnim se smatra produljenje rokova i otvaranje više natječaja s jasnim i prihvatljivijim kriterijima za sve pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, ali i za šire građanstvo.
Obzirom je certifikat polazište za prijavu na neki od europskih ili domaćih izvora financiranja unapređenja energetske učinkovitosti, poručujemo svima onima koji su certifikat već napravili, iako nisu trebali, da prate natječaje i programe kako bi se među prvima mogli prijaviti na neki od istih. Naravno, ako takva ulaganja smatraju opravdanim u vlastitim objektima.

Sektor za turizam i Zajednica obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ostaju na raspolaganju svim tijelima javne vlasti, a posebno resornima ministarstvima, za suradnju na unapređenju energetske učinkovitosti kroz educiranje i informiranje članica.

-Ukidanje obveze izrade certifikata je pobjeda struke i razuma te smo zahvalni nadležnima ministrima na vrlo konkretnoj podršci domaćima turističkim djelatnicima koji drže preko polovice svih ležajeva u turističkoj ponudi. Svjesni smo da nije bilo niti lako donijeti takvu odluku u kratkom roku te vjerujemo da je ovakav model suradnje u kojem se želi čuti struka i argumenti jedini ispravan put izgradnje boljih uvjeta za poslovanje u turizmu. Tijekom posljednjih šest mjeseci, Hrvatska gospodarska komora je bila oslonac svima koji su nazivali, pisali, tražili rješenje i slali komentare na temu energetskog certificiranja. Upravo zahvaljujući članicama Zajednice obiteljskog turizma koje nisu odustajale od stručnoga i pravno utemeljenoga ishoda ove tematike, a s kojima je Hrvatska gospodarska komora bila u stalnom kontaktu, uspjeli smo prikupiti potrebne informacije s terena, razraditi pravno tumačenje i kontinuirano informirati i ostale članice kroz dvadesetak foruma i radionica. Drago nam je što je ovaj proces iza nas, tako da naši domaćini mogu nadalje mirno pripremati objekte za doček novih gostiju - izjavila je direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Leila Krešić-Jurić.

HGK/M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!