O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Domska sudbina starih ljudi

1/1
Domska sudbina starih ljudi
Domska sudbina starih ljudi
Objavljeno: 10-02-2016

OTOČAC – Hrvatska je u demografskoj katastrofi, njena dobna piramida je 'postavljena na glavu', a to hoće reći da je udjel staračkog žiteljstva nadmašio ono mlađe i mlado. A kad je u pitanju ovo stanje u Ličko-senjskoj županiji, onda su ti rezultati kud i kamo porazniji nego je to državni prosjek.

A starost ne pita, dođe ona, s njom i hrpa boleština, obitelji nefunkcionalne (tako se to danas moderno veli, a prevedeno to znači da se malo tko želi baviti starima i držati ih) i kuda će s njima ('živ u grob ne moreš' – veli naša baba Franca) nego u starački dom. I koliko god se stari tome odupirali, osobito ljudi sa sela, navikli na 'svoju kućicu, svoju slobodicu', nemoć ih ipak prisili da prihvate odlazak u dom. Još kad je taj dom blizu, poput otočkoga, to dođe nekako kao da su kod kuće. Ali ako ih pošalju negdje 'Bogu za leđima', dogodi se često da od tuge svisnu i ubrzo umru 'pa rešidu muk' sebe i ni' oko sebe– opet baba Franca.

Dom za starije i nemoćne u Otočcu raspolaže s 96 postelja, od apartmana, dvokrevetnih i trokrevetnih soba. I sve je puno, 'kaj čep' – baba Franca. Čeka se na red, čak ih je trenutno 90 na čekanju, od toga 76 za koje je obitelj spremna plaćati naknadu, a 11 ih želi zbrinuti Centar za socijalni rad. E sada, kada će tko, i hoće li uopće, doći na red da bude smješten u dom, to nitko ne zna. To ovisi od 'odliva' štićenika, kako se lijepo naziva domsku starost.

A zbrinuti nekoga u starački dom nije ni tako jeftino. Apartman (jednokrevetna soba) košta 4.200 kuna, dvokrevetna 3.700, a trokrevetna 3.200 kuna, 'pa se ti smij' – dometne baba Franca. Doista nije do smijanja, veliki su to problemi, veliki stresovi, velike obveze. Mučne i bolne. Danak je to suvremenih razvijenih društava u kojima se nema vremena za stare, u kojima su trogeneracijske obitelji nepoznanica. A neka humanost ipak diktira da se treba o njima kako tako pobrinuti.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!