O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Poziv na javnu raspravu o pravilnicima u turizmu

1/1
Poziv na javnu raspravu o pravilnicima u turizmu
Poziv na javnu raspravu o pravilnicima u turizmu
Objavljeno: 02-02-2016

OTOČAC - Na internetskim stranicama Ministarstva turizma objavljeni su prijedlozi izmjena i dopuna četiri pravilnika u svrhu unapređenja poslovanja smještajne ponude u turističkom sektoru – doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Otočac.

Prema predloženim izmjenama uklonile bi se one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je unaprijediti poslovanje na tržištu, olakšati djelatnost turističkim radnicima te se prilagoditi tržišnim potrebama. Pravilnici će biti 30 sljedećih dana na javnoj raspravi. Ministarstvo turizma poziva turistički sektor, strukovne udruge i sve djelatnike u turizmu da pošalju svoje prijedloge kako bi u potpunosti unaprijedili poslovanje.

U hotelima, umjesto sadašnje obveze ispunjavanja svih standarda za određenu kategoriju, predlaže se ispunjavanje jednog dijela obveznih standarda, a u dugom dijelu ispunjavanje izbornih standarda koji se boduju.

Neke od glavnih izmjena su uvođenje pojma glamping opreme i definiranje mobilehomeova i spavaonica (kućica). Glamping oprema tako će biti svaka vrsta opreme koja pruža standard viši od uobičajenog (npr. šator s kupaonicom) koji je prostorno postavljen na neuobičajen način (stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), u vrsti „kamp“, sanitarni čvor recepcija i ostali sadržaji ne mogu se nalaziti u kontejnerima, osim za najnižu kategoriju, pojačani su standardi za kamp s 5 zvjezdica, odnosno povećan je broj potrebnih obiteljskih kupaonica, perilica za rublje, sanitarija za djecu. Uvodi se i komercijalni pojam „resorta“ te nova vrsta – „kamp odmorište““.  

Što se tiče „ostalih objekta“, u kupaonicama više ne će biti obavezna kada za 5 zvjezdica, u hostelima i sličnim objektima ne će biti potreban noćni ormarić, noćna svjetiljka i stol sa stolicom. Za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, soba u kategoriji koja se označava s dva „sunca“ imat će vlastite sanitarije, a ne više zajedničke kao što je to bilo do sada, ukida se odredba o minimalnoj visini prostorija, ostaje samo propisano da se gost mora nesmetano, sigurno i udobno kretati. Ne će biti potrebno za članove domaćinstva obaviti pregled i dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju, o čemu su se proteklih godina vodile rasprave.

Javna rasprava traje do 1. ožujka ove godine.

Više o tome na: http://hrturizam.hr/izmjene-turistickih-pravilnika-na-javnoj-raspravi-do-1-ozujka/ .

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!