O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kostelac: Borit ćemo se da Otočac vrati sve što je izgubio

1/7
Kostelac: Borit ćemo se da Otočac vrati sve što je izgubio
Kostelac: Borit ćemo se da Otočac vrati sve što je izgubioKostelac: Borit ćemo se da Otočac vrati sve što je izgubioKostelac: Borit ćemo se da Otočac vrati sve što je izgubioKostelac: Borit ćemo se da Otočac vrati sve što je izgubioKostelac: Borit ćemo se da Otočac vrati sve što je izgubioKostelac: Borit ćemo se da Otočac vrati sve što je izgubioKostelac: Borit ćemo se da Otočac vrati sve što je izgubio
Objavljeno: 20-01-2016

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Otočca koja se održala u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Otočac, nazočili su mnogi gosti koji su zajedno s gradskom vlasti obilježili blagdan svetog Fabijana i Sebastijana, zaštitnika grada Otočca i Gacke doline.

Uz gradonačenika Stjepana Kostelca, mnoge gradske vijećnike, župnike, policiju, načelnike i gradonačelnike, svečanoj sjednici nazočio je i ličko-senjski župan Milan Kolić.

Prisutne je prvo pozdravio Slaven Prpić, predsjednik Gradskog vijeća koji je kazao kako su Fabijan i Sebastijan, obojica bili mučenici.

-  Župljani su uzeli Fabijana i Sebastijana za zaštitinike Gacke doline i grada Otočca još 1646. godine, uvažavajući hrvatsku katoličku i narodnu tradiciju. Njih dvojica su stare povijesne ličnosti koji su se u svom vremenu zalagale za dobrobit uvjerenja naroda kojeg su predstavljali, jedan iz crkvene, a drugi iz svjetovne vojne vlasti. Ti zaštitnici su nam primjer ustrajnosti jednog čovjeka koja je i danas potrebna na svim poljima životne djelatnosti i jednako važna kao i tada, kazao je Prpić.

Gradonačelnik Kostelac govorio je o mnogim uspjesima u svome mandatu.

-  Došavši u izvršnu vlast prije 2,5 godine naša nezavisna lista uz podršku građana Otočca uspjela je održati stabilnost lokalne zajednice kao cjeline. U tom periodu uspjeli smo uz mnoga odricanja vratiti oko 15 milijuna kuna dugova i osigurati normalno poslovanje gradskih poduzeća i ustanova, započeo je.

Govorio je o provedenim, ali i budućim projektima te korištenju sredstava iz fondova Europske unije te nabrojao mnoge investicije u svome mandatu, od obnove zgrada do ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

- Kao nezavisna lista koja vodi ovaj grad dokazali smo da smo sposobni rješavati probleme uz pomoć svih dobronamjernih koji žele doprinijeti bez obzira na političko opredjeljenje. Time smo demantirali mnoge da samo velike političke stranke znaju i imaju političku budućnost. Mi tvrdimo da upravo moštvo različitih ideja i mišljenja kroz različite političke stranke, udruge i nezavisne liste mogu bolje odrediti interese pojedinih skupina u jednom gradu. Sada je vrijeme sastavljanja nove hrvatske vlade, dajemo punu podršku mandataru Tihomiru Oreškoviću da uspješno sastavi vladu i provede najavljene reforme, naročito one koje se tiču lokalne i regionalne samuprave. Decentralizaciju sredstava sa državne na lokalnu razinu, decentralizaciju poslova službi i ureda, a ne da se razvija centar županija na štetu svih gradova i općina. Zbog toga danas imamo da je Općinski sud osnovan u vrijeme Marije Terezije, ukinut po vladi Ive Sanadera te građani Otočca idu na rasprave  u Gospić, Gračac i Karlovac, a zgrada općinskoga suda stoji prazna. U zadnjih 10 godina grad je izgubio sve urede i službe koji su preseljeni, a to ima za posljedicu bježanje stručnih i sposobnih kadrova. Zato pozivamo novog mandatara da lokalnu i regionalnu samoupravu drugačije organizira na dobrobit svih. Borit ćemo se da grad Otočac vrati sve što je izgubio posljednjih godina, objasnio je Kostelac.

Kazao je da se „danas sjećamo prošlosti, povezujemo sadašnjost sa budućnosti i od pojave prvih pisanih tragova o gradu na Baščanskoj ploči dolazeći kroz povijest do današnjih dana, prolazeći kroz sve ratove i nedaće, žitelji Gacke doline znali su svojom hrabrošću i umijećem naći izlaze i ostati u ovim krajevima. I mi svi koji živimo u ovom predivnom gradiću u dolini Gacke razmišljamo kako sve teške trenutke povijesti pretvoriti u što bolju i ljepšu budućnost za sve buduće generacije“.

Dožupanica Ivana Tomaš vjeruje u bolju budućnost grada.

- Riječi gradonačelnika svima su nam poticajne da svako polje u kojem djelujemo ponaosob bude polje u kojem ćemo dati najviše od sebe za dobrobit svih nas, a prvenstveno našu djecu. Grad Otočac je zaista centar kulture naše županije o čemu govori podatak da se na području javnih površina u Otočcu nalazi preko 60 skulptura i spomenika, djela povijesti i sjećanja. Brojne stvari su preseljene, nikoga to ne veseli, ali to ne znači da nam se može uzeti duša, a to je ono čime se mi u Otočcu možemo ponositi. Vjerujem da će svaka vlast ustrajati na tome da Otočac bude grad povijesti za grad budućnosti, kazala je.

Ličko-senjski župan govorio je o ulaganjima Županije u Otočac istaknuvši da je županija uložila 4,4 milijuna kuna u razvoj društvenih djelatnosti i infrastrukture.

- Želim čestitati na uspješnim realiziranim projektima. Ističem da će vam Ličko-senjska županija uvijek biti partner na svim programima razvoja, kako gospodarstva tako i društvenih djelatnosti, bez obzira na političko opredjeljenje u Otočcu jer građani zaslužuju našu obvezu koju smo dobili na izborima da sa svojom stručnošću omogućimo svima svekoliki razvoj, kazao je.

Naveo je nekoliko aktivnih projekata na području grada Otočca poput osiguranih sredstva za financiranje kamatnih stopa za poduzetnike, ishodovanih 46 milijuna kuna sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH za razminiranje poljoprivrednog zemljišta na području županije, ulaganja u razvoj društvenih djelatnosti i infrastrukture te energetske obnove kuća u koju je uloženo 162 tisuće kuna.

Na kraju svečane sjednice dodjeljena su javna priznanja osobama i udrugama koji su radili na boljitku Otočca i Gacke.

 

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!