O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Al se nova 2016. naoružala zakonima

1/1
Al se nova 2016. naoružala zakonima
Al se nova 2016. naoružala zakonima
Objavljeno: 03-01-2016

OTOČAC – Ne će s ovom novom godinom, 2016., biti lako izići na kraj, nije ni započela, a već je svima stvorila hrpu novih (zakonskih) obveza.

Evo, tako su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, kao i novi Zakon o osiguranju, a počinje primjena i odredbi Zakona o gradnji koji se odnose na obvezu pribavljanja energetskog certifikata u dijelu koji se odnosi na iznajmljivanje, davanje u zakup ili leasing zgrade ili njezinoga posebnog dijela, dakle i za stanove i apartmane. Odredba o obvezi pribavljanja energetskog certifikata odnosi i na turističku djelatnost pa su vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat, ako se radi o zgradi koja se iznajmljuje i ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 četvornih metara te ako se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje, apartmanu i koji se nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 četvornih metara. Odredba o certificiranju obuhvaća i sve stanove odnosno apartmane koji su u stalnomu najmu.

A da se nije s tim novim propisima šaliti, svjedoče o tome propisane kazne za prekršitelje, a one su od 5.000 do 30.000 kuna. Pa se ti šali sa zakonom.

M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!