O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sretni novi izbori: Umjesto zdravice, u Novalji i Kolanu opet na birališta

1/1
Sretni novi izbori: Umjesto zdravice, u Novalji i Kolanu opet na birališta
Sretni novi izbori: Umjesto zdravice, u Novalji i Kolanu opet na birališta
Objavljeno: 31-12-2015

NOVALJA - Ne, uz svu dobru volju i pokušaj razumijevanja političkih procesa, ja to ne mogu razumjeti: rušiti Proračun grada koji odlično posluje i to za godinu koja prethodi izbornoj godini ne može se smatrati ni u kom slučaju opravdanim, potrebnim pa ni normalnim činom. No, što su tražili – to će i dobiti. Novi izbori su s obzirom na opstrukciju rada evidentnu u zadnje vrijeme možda najbolja i u svakom slučaju – neizbježna opcija, istaknuo je gradonačelnik Novalje Ante Dabo u odgovoru na pitanje kako komentira neizglasavanje Proračuna do kojeg je došlo na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća. 

Neizvjesnost 

Ono što je u ovakvoj situaciji najgore – neizvjesnost je koja će pogoditi čitav niz poslovnih subjekata čije je poslovanje ovisno o gradskom proračunu, a koji do sada, kao ističe Dabo, s time nisu imali ni najmanjih problema. Uvidom u poslovanje Grada, njegovu solventnost, nelogičnost neizglasavanja inače progresivnog proračuna koji je dogodine trebao iznositi 54 milijuna kuna, deset posto više nego lani, je još očitija. Grad naime uredno obavlja sve svoje obveze, praktično nema nikakvih dubioza, a svi koji prate razvoj Novalje, bilo kao stanovnici, bilo kao ljudi koji ne žive u Novalji, mogu uočiti značajne razvojne komponente koje su uvelike jamstvo neometanog razvoja i u budućnosti. Prvenstveno kad je turizam u pitanju. Stoga, kako se čini, razlozi neizglasavanja Proračuna su čisto političke naravi, pitanje su »boje adresa« koji netko nosi, ili kako su mnogi primjetili ne politike nego – politikanstva. No, ma kako bilo, poštivanje demokratskih pravila igre nema alternativu.

– Apsolutno, demokratski su procesi najvažniji. Pa ako neizglasavanje Proračuna znači nove izbore, idemo u njih. A znate kolika im je cijena, ponavljam – u godini koja prethodi izbornoj? Nemalih 300 tisuća kuna koji su se mogli itekako svrsishodnije iskoristiti. Ne, iz politikantskih razloga mi ćemo ih iskoristiti u svrhu novih izbora, zaključio je Dabo.

Na pitanje tko je za nastalu situaciju najveći krivac, gradonačelnik Dabo spremno odgovara: HDZ. Krizu je, ističe, izazvao HDZ s nadom da će se u izvanrednim izborima domoći vlasti. Mada, nije ta bitka baš tako izvjesna jer, ne ulazeći u pojedine računice, prednosti nezavisnog Dabe nisu male. 

»Nepametan« tajming 

Dabo je pokrenuo čitav niz ni malo popularnih procesa koji su pozitivno djelovali na razvoj destinacije. Prvenstveno tu mislimo na implementaciju turističkog bontona, ali i strateške stvari koje definiraju budući turistički razvoj Novalje. Razvidan je i čitav niz projekata koji su značajno proširili turističku sezonu, a turizam je Novalji glavni gospodarski forte, stvarajući temelje za toliko željeno cjelogodišnje poslovanje. No, kako i sam Dabo kaže, ništa nije važnije od poštivanja demokracije, od poštivanja volje većine koja je na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća rekla – ne Proračunu.

Kakvi su izgledi pojedinim političkim strukturama i strujama u novim izborima? Teško je reći, no ono što je itekako otežavalo rad u proteklom vremenu je nestabilnost većine potrebne za donošenje odluka. U takvoj situaciji novi izbori, ma koliko bili u ne baš »pametnom« tajmingu, i ma koliko im cijena bila visoka, primjerice ekvivalent su paušalnog godišnjeg poreza za deset tisuća kreveta na području Novalje, obaveza su koju se ni pod koju cijenu ne smije ignorirati.

Preuzeto:

Edi Prodan / Novi list

Podijeli novost na društvenim mrežama!