O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Za poplave u Gackoj dolini kriv HEP i Hrvatske vode

1/1
Za poplave u Gackoj dolini kriv HEP i Hrvatske vode
Za poplave u Gackoj dolini kriv HEP i Hrvatske vode
Objavljeno: 21-12-2015

Održana je 14. sjednica Gradskog vijeća Otočac, posljednja za 2015. godinu, a točke dnevnoga reda ponajviše su se odnosile na izmjene i dopune prijedloga s prošle sjednice vijeća.

Pitanje za gradonačelnika Stjepana Kostelca na Aktualnom satu imao je HDZ-ov vijećnik Ivan Miletić.

- Četiri godine su prošle od kada smo bili svjedoci javne rasprave o investiciji vrijednoj 660 milijuna eura. Zanima me koliko je tih investicija što je HEP predložio napravljeno i u kojoj se fazi projekt nalazi. Kolika je renta HEP-a za ovu i protekle godine i kolika je renta Hrvatskih šuma. Sada iznosi 500 tisuća kuna. Je li ona konstanta u proračunu i je li ona promjenjiva?, upitao je. Ponukan činjenicom da dolazi do formiranja nove Vlade koja pokušava na sve moguće načine statuse gradova i općina povezati za broj stanovnika, a kod nas je broj umrlih i rođenih 1:4, Miletić je kazao kako taj prijedlog "ne smije nikada biti prihvaćen nego mora biti prihvaćen kriterij ekonomske snage koje područje Ličko-senjske županije i Grada Otočca imaju u energetskom smislu, a to se u prvom redu odnosi na HEP i Hrvatske šume".

- Investicije HEP-a su se događale prije našeg dolaska na vlast pa nemam spoznaje o ponudama. Znam da je bilo govora o izgradnji nove hidrocentrale u HE Senj, međutim do izgradnje nije došlo, a koliko imam spoznaju nije bilo odluke Vlade da se ide u izgradnju HE Senj 2. Gotovo o nikakvim projektima HEP-a zato ne možemo govoriti. Imali smo neke razgovore s direktorom HEP-a oko poplava koje su se događale ovdje u listopadu, tražeći nadokanedu štete. Ti razgovori nisu završeni, ali oni ne predviđaju nikakve investicije, jedino ako dođe do izgradnje nove hidrocentrale, kazao je Kostelac.

Objasnio je kako je renta HEP-a bila prošle godine oko 3 milijuna kuna.

- Mi smo planirali i za sljedeću godinu u prihode proračuna 3 milijuna, međutim ostvaren je puno manji prihod tih sredstava jer je HE Senj bio u remontu i proizvedena je manja količina električne energije na osnovu koje mi dobivamo rentu, ali smatramo da sljedeće godine neće biti toga remonta pa da će taj iznos rente ostati isti. Renta Hrvatskih šuma je oko 500 tisuća kuna. Ona je vezana za proizvodnju u Hrvatskim šumama, objasnio je Kostelac. 

Miletić je na kraju predložio otvaranje ozbiljne rasprave s HEP-om o podizanju rente jer grad ima "puno moralno pravo na to".

HSS-ov vijećnik i predsjednik Gradskog vijeća, Slaven Prpić, zatražio je od gradonačelnika da ih izvijesti o sastancima s HEP-om i Hrvatskim vodama oko nedavnih poplava.

- 16. i 17. listopada su bile poplave na području grada i Gacke doline i na moj zahtjev je župan Milan Kolić proglasio elementarnu nepogodu. Naš je zadatak bio da osnujemo povjerenstvo i ta šteta je procijenjena na oko 3 milijuna kuna. Osnovali smo Povjerenstvo obrane od poplave s ciljem da ono razmotri zašto je došlo do ovakvih poplava. Povjerenstvo nam je dalo smjernice na osnovu kojih smo sazvali sastanak s direktorom HE Senj i direktorom Hrvatskih voda. Ta komunikacija nije baš bila najbolja, međutim predočili smo im da su izraziti krivci za ovu poplavu. HE Senj je kriv zato što je išao u remont u listopadu, a remont se nikada ne radi u jesenskim i zimskim mjesecima i obaveza im je da remont rade u ljetnim mjesecima kada je najmanja količina vode. Nisu se pripremili za remont, a to znači da nisu očistili vodotoke ni Gusić polje da primi veću količinu vode. Došlo je do povećanih oborina, a ta poplava bi bila u nivou prijašnjih i ne bi došlo do potapanja mnogobrojnih kuća i gospodarskih objekata. Glavna krivica na Hrvatskim vodama je što je sjeverni krak rijeke Gacke bio nepročišćen i kada je poplava kulminirala došao je bager od koncesionara i počistio je u pola dana i ta voda je krenula prema Brlogu gdje se taj dio rasteretio. Dio vode koji je trebao ići u južni krak, u Švicu, također nije mogao ići jer je napravljen most koji je navodno napravljen bez dozvole. Smatramo da je napravljen krivo i da zaustavlja vodu iz Švičkog jezera i smanjuje protok vode prema Švici. To je podignulo nivo vode na području rijeke Gacke za jedan metar. Da je to sve funkcioniralo te poplave ne bi bilo. Ljudi koji su pretrpjeli štetu vjerojatno će podići tužbu protiv HE Senj i Hrvatskih voda i s ovim činjenicama dokazati da su oni krivci za ovakve štete, zaključio je Kostelac.

 

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!