O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kadi je zaštental sv. Nikola?

1/4
Kadi je zaštental sv. Nikola?
Kadi je zaštental sv. Nikola?Kadi je zaštental sv. Nikola?Kadi je zaštental sv. Nikola?Kadi je zaštental sv. Nikola?
Objavljeno: 08-12-2015

LEŠĆE - Sveti Nikola je završio svoj ovogodišnji obilazak i podjelu darova dobroj dječici, a time i proslavu svoga imendana.

Mora se priznati da su ti silni napori ostavili malo traga na njemu.  Budući da je već danima ranije čitao pisma (pre)puna želja, birao i pakirao darove pa ih potom raznosio po vrtićima, školama i na druga mjesta gdje su ga djeca organizirano i željno iščekivala, i nakon noćne turneje po svima prozorima gdje su se svjetlucale uglancane čizmice, bio je i više nego umoran, pa je vjerojatno negdje malo i zadrijemao. 

Na nedjeljnoj misi u lešćarskoj župnoj crkvi,  osim uzbuđenja i nedostatka strpljenja, koje se moglo „nožem rezati“, dječica su čak potegnula i pitanje – Što bi bilo kad bi sveti Nikola - zakasnio ?!

I, zakasnio je na misu.

Ne gubeći nadu učenici od prvog do četvrtog razreda izvodili su s puno truda recitacije koje su za ovaj veliki dan uvježbavali sa svojim učiteljima. Otpjevali su i nekoliko pjesmica uz pratnju mladih tamburaša Kulturno umjetničke udruge „Gacka“, bilo je i a capella izvedbi, a Nikole nema, pa nema…

Javnosti se u međuvremenu obratio i jedan Franjo kako bi obznanio da mu je - Poštar Mata donesal telegram od svetoga Nikole za svu dicu Lešća i Čovića u kome se, ukratko, poručuje da čižme i buce treba puno bolje oprat i uredit nego ča se to do sad delalo !

Kad su već svi pomislili da „radi blatni čižam“ sveti Nikola ne će ni doć – eto njega na vrata !

Došao je, u sličnom društvu kao i lani, u pratnji svojih pomagača - dva  anđela i, dakako, dva odmagača čija je uloga, pokazalo se kasnije, bila vrlo bitna. Naime, upravo je jedan od krampusa bocnuo svetog Nikolu da ga podsjeti da ima još nekog posla, jer je dragi stari svetac nakon pozdravljanja i razgovora s dječicom rekao – Bilo mi je drago i vidimo se dogodine !

Teško je reći je li uistinu zaboravio podijeliti darove ili je samo htio pokazati da ga ne treba shvaćati zdravo za gotovo. Uostalom, otvoreno je kazao da mu je dosta toga da jedini on – nikada ništa ne dobije.

Naravno, na kraju je ipak mališanima podijelio slatke pakete, koje su mu, usput rečeno, financirali brojni donatori, obrtnici iz Lešća i Čovića, te župljani.

Bilo je veselo, dakako, ali ne samo zbog vrećica sa slatkišima. Zajedništvo koje su u pripremi ove lijepe priredbe pokazali svi – od župnika i pastoralnog vijeća, učenika i učitelja, članova KUU-e Gacka, do donatora i roditelja, i treba biti razlog za zadovoljstvo.

Poželjeti se može samo da se ovakvom raspoloženju nastavi priprema za najradosniji blagdan – Božić.

                              

J.J.Baklaić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom