O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Iznajmljivači će ipak morati imati certifikat

1/1
Iznajmljivači će ipak morati imati certifikat
Iznajmljivači će ipak morati imati certifikat
Objavljeno: 13-11-2015

OTOČAC – Dugo vremena trajala je rasprava i vodila se prava borba između pružatelja usluge smještaja u kućanstvu i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ta bitka se vodila oko toga  trebaju li svi oni koji pružaju usluge smještaja u kućanstvu (dakle turistima) imati energetski certifikat ili ne trebaju. Ministarstvo je tvrdilo da trebaju, dok je Zajednica obiteljskog smještaja, koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i koja predstavlja oko 60.000 domaćinstava, tvrdila da taj certifikat temeljem propisa ne moraju imati i da ne trebaju trošiti novac na certificiranje. Istine radi propisi su bili takvi da su se mogli tumačiti i ovako i onako. Ova tema je plamtjela i na posljednjem Forumu obiteljskog smještaja u Poreču, a onda je Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja uzelo stvar u svoje ruke, izmijenilo ponešto u propisima i stvorilo obvezu certificiranja.

Tako od 1. siječnja sljedeće godine nitko ne će moći pružati usluge smještaja u kućanstvu bez posjedovanja energetskog certifikata. Zakupci stanova imat će tako uvid u razred potrošnje energije za grijanje ili hlađenje stana.

Ali mali iznajmljivači, pružatelji usluga u turizmu, kažu da je to nelogičan harač jer gosti ionako ne plaćaju sami režije za svoj boravak nego to za njih čine njihovi domaćini. Smatraju da ne trebaju gostima pokazivati energetski certifikat jer goste to uopće  ne zanima. Koliko god se Zajednica obiteljskog smještaja HGK borila za interese pružatelja usluge smještaja, iznosila argumente i uvjeravala u ispravnost svog stava, u tome nije uspjela.

Eto, država je rekla svoje, na nezadovoljstvo pružatelja usluga smještaja u domaćinstvima (privatnim iznajmljivačima u turizmu), koji smatraju da je ova posve nepotrebna obveza harač koji ide na ruku samo onima koji izdaju energetske certifikate.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!