O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Istinski živi pjesništvo

1/13
Istinski živi pjesništvo
Istinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvoIstinski živi pjesništvo
Objavljeno: 09-11-2015

Na 8. međunarodnom festivalu književnosti „Dani prijatelja knjige“, koji je u Rijeci na nekoliko lokacija održan 6. i 7. studenog 2015. godine, sudjelovala je i otočka, hrvatsko-rumunjska pjesnikinja Ramona Adriana Vukelić, recitirajući svoje stihove na hrvatskom i rumunjskom jeziku.

Radi se o manifestaciji s prebogatim nizom događaja, od predstavljanja dobitnika raznih književnih nagrada, predstavljanja časopisa za kulturu i književnost Hrvatsko pero i trodijelnog poetskog maratona preko predstavljanja niza knjiga i autora iz Hrvatske, Maribora i Sarajeva do nastupa Djevojačke folklorne skupine Češke besede, Zajednice Makedonaca MKD Ilinden i izložbe fotografija Iskre Peneve "Biseri Ohridskog jezera“.

Pjesnikinja Ramona Adriana Vukelić drugi je put sudjelovala na ovom druženju književnika, čime je više nego oduševljena.

- Već 8 godina u Mjesecu knjige u Rijeci se organizira ovaj festival poezije. Dobitnici na natječaju sudjeluju na finalnoj večeri, odnosno dva dana na tome festivalu gdje se dodjeljuje puno nagrada. Dolaze književnici iz cijele bivše Jugoslavije i šire. Sve pjesme su editirane u časopisu Književno pero, koji je na hrvatskom i engleskom jeziku, te je dostupan u puno država Europe. Ja sam u Rijeci drugi put na ovom festivalu i to mi je najljepši festival poezije organiziran na ovim prostorima, s bogatim kulturnim programom, s više od 120 književnika, na različitim mjestima, u dva dana. Za Valentinovo sam bila na međunarodnom festivalu poezije u Zagrebu na jedan dan, ali ovaj ga definitivno nadmašuje. Rado ću opet prisustvovati i u idućim godinama, ako Bog da, kaže nam pjesnikinja.

- Dobila sam još jednu zahvalnicu, još jedno priznanje, a među knjigama jedna je ipak posebna, Balcanica na rumunjskom jeziku. Tako sam imala zadovoljstvo na festivalu pročitati i stihove gospodina Fikreta na rumunjskom jeziku. Družila sam se nakratko s ljudima koji vole uistinu knjige, čitaju, pišu, upoznali su tajnu i moć literature, ne predaju se. Koliko god je teško u kulturi financijski, ide se dalje jer ta ljubav, ta strast, pobjeđuje sve, zaključila je emotivno Ramona Adriana Vukelić, žena koja istinski živi pjesništvo. I to u Otočcu. Kako se ponosimo.

Radi se o autorici koja je u Hrvatsku doselila iz Rumunjske prije 10-ak godina, a učeći hrvatski jezik, pjesmama na rumunjskom dodavala je i pjesme na hrvatskom jeziku. Objavila je tri zbirke Rođena da bih uspjela (2011.), Speranta (2011.) i Dok Gacka teče (2014.). Živi (sa suprugom i sinom) i radi ( u Domu za starije) u Otočcu.

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom