O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Započela akcija “Poštujte naše znakove“

1/1
Započela akcija “Poštujte naše znakove“
Započela akcija “Poštujte naše znakove“
Objavljeno: 04-09-2015

Ministarstvo unutarnjih poslova od 1995. godine tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi akciju Poštujte naše znakove, te se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada se znatno smanjio. Akcijom se želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu – djecu, ali i podsjetiti odrasle, prvenstveno vozače da uvijek paze na njih.

Bez obzira na pozitivne pomake, u posljednjih deset godina na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 155 djece, a ozlijeđeno ih je 14.205.

Tako je tijekom prošle godine na cestama Ličko-senjske županije u prometnim nesrećama stradalo 11 djece u dobi od 7 do 13 godina i to: niti jedno dijete nije smrtno stradalo, 1 dijete teško je ozlijeđeno, dok je 10 lakše ozlijeđeno.

Iako valja istaknuti smanjenje broja najtežih stradavanja, pogotovo kada je riječ o djeci, zabrinjava što se struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama bitno promijenila. Dok su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Posebno zabrinjava to što su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Stvarnost je drugačija, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Stoga će se preventivno i represivno djelovanje policije usmjeravati upravo na taj problem.

Dosadašnja iskustava su pokazala kako prometni odgoj ima itekako veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske su u koordinaciji s tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet i održavanje prometnica, obišli prometnice u zonama škola, s ciljem kako bi se na vrijeme uočila dotrajala i oštećena prometna signalizacija i izvršila obnova iste prije početka školske godine.

Tijekom mjeseca rujna, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, policijski službenici će održati kraća edukativna predavanja u prvim razredima kako bi djecu  upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. 

Nadalje, svakog dana tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola.

S obzirom da će velik broj učenika do škole ići autobusnim prijevozom, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske pojačano će nadzirati i autobuse koji prevoze djecu. Prilikom nadzora kontrolirat će se tehnička ispravnost vozila, da li vozilo posjeduje Potvrdu o ispunjavanju uvjeta za autobus kojim se prevoze djeca propisanu Pravilnikom o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se prevoze djeca („NN“ br. 100/08 i 20/09), ali i poštivanje svih ostalih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a sve s ciljem zaštite djece u prometu.

            Stoga savjetujemo roditeljima:

 • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti koje im od njega prijete,
 • ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,
 • vježbajte zajedno za djecom sigurno prelaženje kolnika,
 • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca,
 • kako je Vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole,
 • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,
 • ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,
 • vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu i nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,
 • u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to nasuprotnoj strani ulice,
 • ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjenje vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite im odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima,
 • djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način.

            Apeliramo na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću.

            Također pozivamo sve roditelje i prosvjetno-pedagoške djelatnike škola da se aktivno uključe u provođenje ove akcije radi zaštite djece u prometu.

 

Glasnogovornica

Policijske uprave ličko-senjske

Maja Brozičević

Podijeli novost na društvenim mrežama!