O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Danas milijuntni posjetitelj NP Plitvička jezera

1/5
Danas milijuntni posjetitelj NP Plitvička jezera
Danas milijuntni posjetitelj NP Plitvička jezeraDanas milijuntni posjetitelj NP Plitvička jezeraDanas milijuntni posjetitelj NP Plitvička jezeraDanas milijuntni posjetitelj NP Plitvička jezeraDanas milijuntni posjetitelj NP Plitvička jezera
Objavljeno: 02-09-2015

PLITVIČKA JEZERA - „Milijunti posjetitelj kojega smo danas dočekali u Nacionalnom parku Plitvička jezera, 20-ak dana prije nego lani, pokazatelj je kako naša zaštićena područja mogu značajno doprinositi turizmu i razvoju lokalnih sredina i regija u kojima se nalaze. Park je lani posjetilo 1,2 milijuna gostiju, a ove godine bilježi se rast posjetitelja i to za čak 53,7% u predsezoni. Ima mjesta za sve koji žele doći i uživati u prirodi a na nama je da omogućimo infrastrukturu i ponudu koja će dovesti u ravnotežu interes posjetitelja i zaštitu prirode. Zato su bitna ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu, širenje sadržaja i ponude, posebno u rubnim dijelovima parka“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Ministar Zmajlović i ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Natalija Božičević danas su u parku dočekali milijuntog posjetitelja ove godine. Ulaznice kojom su postali milijunti posjetitelji zajedno su kupili Edward Glansford i JamieWilford. Ovo dvoje mladih turista iz Yorkshirea u Velikoj Britaniji mjesec dana putuje Europom, od čega tjedan dana Hrvatskom.

„Jučer smo bili u Zagrebu, maloprije smo stigli na Plitvice, a popodne ćemo za Split pa dalje do Dubrovnika. Oduševljeni smo. Jako smo se radovali dolasku u Hrvatsku. Svi pričaju o Hrvatskoj i zato smo željeli doći prije nego postane još popularnija“ – rekao je Edward Glansford.

Edward je serviser pilnskih bojlera, a Jamie studira za učiteljicu.

Oduševljena sam. Ovo danas je stvarno veliko iznenađenje“ – kazala je JamieWilford istaknuvši da su oboje prvi put u Hrvatskoj.

Ministar Zmajlović i ravnateljica Božičevićdarovali su im poklon bon sa ulaznicama u sve nacionalne parkove u Hrvatskoj i velikog plišanog medvjeda jer je upravo medvjed simbol Plitvica.

Ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera Natalija Božičević istaknula je da se u parku ove godine bilježi porast i broja posjetitelja i noćenja.

„Iznimno mi je zadovoljstvo da smo već danas, ranije nego ikada, dočekali milijuntog gosta. Plitvice su svjetski poznate i  mnogi turisti dolaze u Hrvatsku samo da bi posjetili naš park. Svjedočimo odličnoj turističkoj sezoni i očekujemo rekorde po pitanju broja posjetitelja u našem najstarijem, najvećem i najposjećenijem parku u Hrvatskoj. Ono što nas posebno veseli jest da imamo sve više posjetitelja u predsezoni, a isto očekujemo i u posezoni. Povećanje broja gostiju izvan špice sezone i uvođenje novih sadržaja u drugim dijelovima parka doprinosi smanjenju pritiska na temeljni fenomen“ – istaknula je ravnateljica Božičević.

Kolika je vrijednost i ljepota ovog prirodnog bisera dokazuje činjenica da ga je još 1979. godine, među prvima u svijetu, UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom. A to prepoznaju i brojni gosti iz svih dijelova svijeta.

U 2014. godini park je ukupno posjetilo 1.184.449 posjetitelja, a milijunti posjetitelj dočekan je 20. rujna.

Prema dosadašnjim podacima, do 31. srpnja ove godine u parku je bilo preko 699.000 posjetitelja što je 16% više nego u istom razdoblju lani,a milijunti posjetitelj dočekan je 18 dana ranije. Ono što je posebno značajno jest porast ne samo broja posjetitelja nego i noćenja u predsezoni. Broj posjetitelja veći je za 53,7% u odnosu na predsezonu 2014. godine, a u smještajnim kapacitetima parka ostvareno je povećanje od 50,6% noćenja.

U parku se kontinuirano radi na podizanju usluga i sadržaja. U 2014. godini obnovljen je dio posjetiteljske infrastrukture – obnovljene su staze i mostići u zoni jezera, potpuno su rekonstruirani pješački mostovi preko županijske ceste na ulazima 1. I 2. Kupljena su dva nova panoramska vlaka, novi elektro brod, a sve s ciljem razvoja dugoročnog i održivog posjetiteljskog sustava. Nakon obnove, svoja vrata je svečano u lipnju otvorio restoran Lička kuća u kojoj će se godišnje pripremati oko 21 tona krumpira i 9 tona janjetine te je to  prilika da lokalni proizvođači svoje autohtone proizvode plasiraju gostima.

Ministar Zmajlović naglasio je da je u posljednje tri godine u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uloženo oko 400 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 550 milijuna kuna koji će se prijaviti za financiranje iz EU fondova. Među njima je i projekt gradnje 25 milijuna kuna vrijednog posjetiteljskog centra Holosvijet Plitvice koji će se financirati iz EU fondova.

Ministar Zmajlović danas je u Nacionalnom parku Plitvička jezera uručio i nove iskaznice „Čuvari prirode“. Među čuvarima prirode poseban interes vladao je za iskaznicom pod rednim brojem 007, a ta je pripala Katici Poljak, čuvarici prirode u Nacionalnom parku Plitvička jezera, i, inače, prvoj čuvarici prirode u Hrvatskoj.


D.S. / I.B.

Foto: JU NPPJ

Podijeli novost na društvenim mrežama!