O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Javni poziv za obnovu zgrade Hrvatskoga radija Otočac

1/1
Javni poziv za obnovu zgrade Hrvatskoga radija Otočac
Javni poziv za obnovu zgrade Hrvatskoga radija Otočac
Objavljeno: 27-08-2015

OTOČAC – Došla je na red i zgrada u kojoj je smješten Hrvatski radio Otočac – obnavlja se. Stara je to građevina još iz vremena Vojne krajine, sagrađena u vrijeme kada se formirao niz zgrada vojne namjene oko ruba tadašnjega Exerzierplatza, današnjega gradskog parka. U to neko vrijeme bila je – barutana. Kako se radi o staroj sačuvanoj i očuvanoj građevini, naravno da je ista pod zaštitom kao spomenik kulture. Zato je uvjete njene obnove odredio Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Gospiću.

Obnovom zgrade namjerava se poboljšati energetska učinkovitost, strogo poštujući uvjete konzervatorske struke kako ni u kojem pogledu ne bi došlo do narušavanja izvornog izgleda same građevine nego naprotiv da se što više vrati izvorni izgled građevine uz primjenu modrenih materijala i tehnologije – stoji u materijalima poziva javne nabave za obnovu koju je raspisao Grad Otočac.

A što se sve kani napraviti? „Najtanji“ dio ove građevine je krovište. Trošno je, salonitne ploče kojima je pokrivena ionako moraju „out“, mjestimično su popucale, pune rupa, krpalo se koliko se dalo, oštećenja su još iz vremena Domovinskog rata. Zato će te ploče biti skinute, vidjet će se potom u kakvu je stanju drvena građa, što od nje treba izmijeniti i sanirati, a predviđa se novi pokrov biber crijepom. Pritom treba sanirati i dimnjak za centralno grijanje, odustaje se od grijanja na lož ulje i prelazi na loženje peletima.

Kako su vanjski zidovi ove zgrade poprilično debeli, rekli bismo „energetsko učinkoviti“, tu nekih intervencija ne će biti, ali je zato pozornost dana toplinskoj i svakoj drugoj izolaciji sve kako bi se spriječio gubitak topline preko stropa (panade) u krovište.

Ova građevina treba doživjeti i neke minimalne „retro“ preinake što se tiče prozora i ulaznih vrata, sve se vraća na drveno ne bi li se izgled zgrade čim više približio onomu izvornomu.

Vrijednost radova je cca 465.000 kuna, u koju cijenu nije uračunat PDV, a radovi će se financirati 80 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će ostatak od 20 posto pokriti Grad Otočac.

Više o uvjetima javne nabave može se vidjeti na: http://www.otocac.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=868:dokumentacija-za-nadmetanje-u-predmetu-nabave&catid=1:latest-news

 

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!