O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda dobio novčanu potporu za rakove

1/2
Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda dobio novčanu potporu za rakove
Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda dobio novčanu potporu za rakoveHrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda dobio novčanu potporu za rakove
Objavljeno: 26-08-2015

OTOČAC – Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda čini se da je postao relevantan u hrvatskim razmjerima. Koliko god je rad ovog centra spočetka budio neke sumnje, vrijeme je pokazalo da zamišljeni projekt ima i te kako smisla. A centar je utemeljen pred više godina kada su svoje snage udružili Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, Gacka d.o.o. za gospodarenje rijekom Gackom, Hrvatska gospodarska komora i Grad Otočac.

Naime, već tri godine ovaj centar se bavi uzgojem riječnih rakova. Račja populacija je još tamo negdje do između dva svjetska rata u rijeci Gacki bila izuzetno velika, no račja kuga, unesena alohtonim račjim vrstama iz Amerike je gotovo u cijelosti uništila domaćega riječnog raka. Ovaj dosadašnji napor s riječnim rakovima bio je pod pokroviteljstvom UNDP-a.

No, ovih je dana Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda dobio obavijest iz Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva zaštite okoliša da je prihvaćen kandidirani projekt pod nazivom „Optimaliziranje uzgoja ličinki bjelonogog raka“ te da je za tu namjenu odobreno 79.500 kuna, dok će ostatak od 20 posto sredstava osigurati Grad Otočac. Naravno da sada slijedi sređivanje „papira“, potpis ugovora i ostaloga, a vrijeme provođenja ovog projekta je godina dana.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!