O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Izložba " Kulturno-povijesni park Nehaj " povodom Međunarodnog dana muzeja

1/1
Izložba " Kulturno-povijesni park Nehaj " povodom Međunarodnog dana muzeja
Izložba " Kulturno-povijesni park Nehaj " povodom Međunarodnog dana muzeja
Objavljeno: 16-05-2015

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, prilika je da se jedanput godišnje okupi velika zajednica od nekoliko tisuća muzeja u svijetu sa svih pet kontinenata i predstavi javnosti raznovrsnim manifestacijama. Tako se na taj dan okuplja i hrvatska zajednica muzeja priređujući događanja u skladu s zadanom temom MDC-a koja ove godine glasi: Muzeji i održivo društvo. Gradski muzej Senj u prigodi proslave Međunarodnog dana muzeja 18. 5. 2015. pripremio je izložbu Kulturno-povijesni Park Nehaj (kulturno-povijesna i ekonomska valorizacija  povijesne baštine potencijala grada Senja

Zahvaljujući novcu EU i Grada Senja te zalaganjem Grada i Razvojne agencije Senja kroz projekt Turistička valorizacija kulturno - povijesne baštine i javne infrastrukture Parka Nehaj u Senju uređenjem Kulturno-povijesnog  parka Nehaj 2012/13. stvorena je specifična i prepoznatljiva turistička ponuda Grada Senja. Njezin cilj bio je stvaranje turistički zanimljive destinacije kroz razne kulturno-sportske sadržaje koji su baza za razvoj novih projekata kao i kroz zanimljivu uskočku priču.

Ovim uređenjem Parka Nehaj pokazan je odnos lokalne zajednice prema okolišu i prirodnim potencijalima. Novim sadržajima Parka stvoreni su uvjeti za razvoj socijalnih, kulturnih, zdravstvenih, gospodarskih aspekta što podrazumijeva shvaćanje da je nužan razvoj novih sustava upravljanja i redefiniranje djelovanja na svim područjima života, u gospodarstvu, socijalnoj politici i kulturi. Opći cilj ovog projekta bio je doprinijeti razvoju turističkog  potencijala Grada, kao i mogućnost suradnje i drugih srodnih malih i srednjih poduzeća u Gradu Senju i Ličko-senjskoj županiji kroz održivu ekonomsku valorizaciju kulturnih i povijesnih potencijala regije.

Izložbom se želi ukazati na značajan turistički i gospodarski potencijal valorizirane kulturno-povijesne i tradicijske baštine za lokalnu zajednicu i šire, te potaknuti na veći interes škola, budući da na mladima svijet ostaje, kao i domaćih i inozemnim posjetiteljima a koji će nadamo se u budućnosti uz postojeće privući i nove turiste.

Izložba predstavlja Park Nehaj prije uređenja, tijek njegovog uređenja, u sklopu kojih su provedena arheološka istraživanja, kao i Park poslije tj. danas nakon uređenja.

Nakon predstavljene izložbe planira se i obilazak kulturno-povijesnog Parka Nehaj uz stručno vodstvo.

Grad Senj na čelu s gradonačelnikom gospodinom Darkom Nekićem i Razvojna agencija Senj predvođena direktoricom gospođom Doroteom Prpić i suradnicima na projektima do sada su realizirali razne infrastrukturne projekte na području grada Senja kojima su iz EU fondova povukli više od pet milijuna eura. Jedan od njih je i  projekt Turistička valorizacija kulturno-povijesne baštine i javne infrastrukture parka Nehaj koji je povukao 742.262 eura iz programa Europske unije IPA. Zahvaljujući tom projektu ukupno vrijednom 989.682 eura koji EU sufinancira sa 75%, a  Grad s 25%, turistički je unaprijeđeno područje koje okružuje tvrđavu Nehaj. Tim projektom je u parku Nehaj na površini od oko 14 ha obnovljeno oko 3400 m2 staza s kamenim rubnjacima ispunjenih šljunkom i 14 mjesta za odmor. Popločana je glavna staza površine od oko 1500 m2 koja vodi od Tvrđave do Kolana. Obnovljeni su urušeni suhozidi uz staze, postavljene su nove klupe i koševi za otpad, uređena su dva dječja igrališta površine od po 300 m2 sa  popratnim spravama za igru. Kompletno su uređeni i prigodno osvijetljeni postojeći spomenici Kosturnica i Kalvarija kao i njihov okoliš a uređena je i djelom obnovljena hortikultura Parka. Navedenim radovima u Parku Nehaj u potpunosti je uređen i okoliš tvrđave Nehaj a njezina postojeća vanjska rasvjeta zamijenjena novom. U cijelom Parku izgrađena je javna rasvjeta ukupne dužine oko 3,5 km i postavljen video-nadzor.

Uređeno je i tenisko igralište, tako što je na tribine sportskog terena Tenis postavljeno 700 novih sjedalica u bojama zastave grada Senja.

Zaslugom pojedinaca obnovljeni Park Nehaj ponudio je građanima Senja, kao i domaćim i stranim posjetiteljima nove zanimljive sadržaje Grada.

 

Priredio :

Gradski muzej Senj

Podijeli novost na društvenim mrežama!