O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Kuterevu očekuju predsjednicu države Grabar Kitarović i premjera Milanovića

1/3
U Kuterevu očekuju predsjednicu države Grabar Kitarović i premjera Milanovića
U Kuterevu očekuju predsjednicu države Grabar Kitarović i premjera Milanovića U Kuterevu očekuju predsjednicu države Grabar Kitarović i premjera Milanovića U Kuterevu očekuju predsjednicu države Grabar Kitarović i premjera Milanovića
Objavljeno: 15-05-2015

Ministarstvo zaštite okoliša a i neke druge institucije i udruge iskazale su interes vezan za pružanje određene brige prema napuštenim medvjedima u Hrvatskoj, pogotovo prema onim medvjedima koji se drže neprimjereno, bez licence, privatno i bez određenih zakonom propisanih uvjeta. Da bi se taj problem riješio, od Utočišta za medvjede u Kuterevu očekuju da prošire i promjene koncepciju rada, odnosno da pokažu spremnost i brigu prema onim medvjedima koji se drže u neprikladnim uvjetima.

„U Hrvatskoj ima 6 medvjeda, ne samo kod Macole i Smrekara, nego još tri medvjeda u malim zoološkim vrtovima koji nemaju licencu za držanje i oni su bili tema sastanka na visokom nivou, gdje se odlučilo da Kuterevo promjeni koncepciju svog rada. Mi smo koncepciju rada promijenili još kad smo uzeli dva medvjeda iz zoološkog vrta iz Zagreba, koji su imali tek godinu dana, a sad smo primili dva medvjeda sa 18 i 31 godinu, koji nikada nisu vidjeli travu, ne poznaju električnog pastira, i njima u stvari sada fale ljudi. Privikavanje, duži način prilagodbe, otvaranje mogućnosti medvjedu da preostali dio života donekle provede bolje je ono što smo dogovorili sa internacionalnim partnerom „Četiri šape“ koji raspolažu sa strašno velikim sredstvima, sa preko 10 milijuna eura godišnje, koji na tri kontinenta imaju svoje točke djelovanja, koji pogotovo sa medvjedima imaju aktivnosti u Bugarskoj, Rumunjskoj, Njemačkoj i Austriji. No, sve su to, mogli bi reći cirkuski medvjedi, plesači. Kod nas u Kuterevu je to posve drugačije, jer mi imamo svoj način rada koji traje unatrag 40 godina“ kazao je Ivan Crnković Pavenka.

Dodaje da ne žele izazivati niti zavist ni svađu sa istovrsnim institucijama oko njih, od Parka prirode, Nacionalnog parka, koji svoj rad i plaću moraju opravdati. Mi ovo radimo kako bi dokazali kako se i bez velikog novca može nešto napraviti ali i da pokažemo kako se to radi. Mladež koja je ovdje, to je jedna priča s kojom pokazujemo kako se puno može napraviti, i upravo ta mladež je gladna takvih inicijativa.

Doznajemo da će u Kuterevu i ove godine boraviti skautima iz cijelog svijeta. Crnković kaže da su najave potvrđene i da bi ove godine trebalo doći oko 20 – tak grupa skauta, koji su raspodijeljeni po terminima i sa određenim brojem. Ustaljena praksa postala je da se sve nastoji materijalizirati i gledati kroz financijsku dobit, no u Kuterevu otklanjaju takvu mogućnost, i napominju da im ni u kojem slučaju nije cilj ostvarivanje bilo kakve financijske dobiti, i da nastoje koliko god mogu izbjeći da Kuterevo i Utočište postane mjesto masovnih okupljanja jer bi to narušilo jednu cjelinu, cijeli smisao rada utočišta ali i život medvjeda. Godišnje Utočište za medvjede posjeti nešto više od 20.000 posjetitelja iz cijelog svijeta, što je broj koji već nekoliko godina ostaje približno isti.

Kolika je u stvari briga države i državnih institucija za Utočište u Kuterevo, za sve ono što je veliki broj entuzijasta, volontera ali i stručnjaka za medvjeđu populaciju učinio i čini, koliko se uvažavaju potrebe i realni zahtjevi nije ni približno onome što bi trebalo biti, no, oni koji su dio svog života usmjerili na pomaganje u očuvanju života medvjeda, po onome što se u Kuterevu može vidjeti je jedna iskrena ljubav i iskren pristup radu i pomaganju u zaštiti životinja koje su doživjele, svaka na svoj način tešku sudbinu. U Kuterevu stoga očekuju da će ih bar u prigodi obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša i dovršetka aktualnih radova u Utočištu, 06. lipnja 2015. godine posjetiti predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović i premijer Vlade Zoran Milanović, kojima su poslali pozivnice. No, ako njihov posjet izostane, neće to biti prvi put da su neka od obećanja iz „visokog društva“ izostala, odnosno da je na puno toga obećanog, zaboravljeno. Utočište u Kuterevu, s njima ili bez njih ide dalje, sa jasno zacrtanim planovima i ciljevima.

Dražen Prša

Podijeli novost na društvenim mrežama!