O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Vrh vatrogastva zasjedao u Gospiću

1/5
Vrh vatrogastva zasjedao u Gospiću
Vrh vatrogastva zasjedao u Gospiću Vrh vatrogastva zasjedao u Gospiću Vrh vatrogastva zasjedao u Gospiću Vrh vatrogastva zasjedao u Gospiću Vrh vatrogastva zasjedao u Gospiću
Objavljeno: 09-04-2015

Kako je najavljeno, u Gospiću se 08. travnja 2015. održala sjednica Operativno – tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice na kojoj su uz predsjedavanje načelnika HVZ-a Željka Popovića, prisustvo 20 županijskih vatrogasnih zapovjednika, zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba sudjelovali glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić i njegov zamjenik Ivan Biljan te župan Ličko – senjske županije Milan Kolić. Uz visoke dužnosnike hrvatskog vatrogastva, Grada Gospića i Ličko – senjske županije sjednici su nazočili i stručni savjetnik u Kabinetu župana Josip Rukavina, tajnik VZŽ Ličko – senjske Ivan Marković, zamjenik zapovjednika VZŽ Ličko – senjske Mile Asić i pročelnik Područnog ureda DUZS Gospić Joso Živković.

Okupljene je ispred domaćina, Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije pozdravio županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović zaželivši im dobrodošlicu, a ispred grada domaćina okupljene je pozdravio gradonačelnik Krmopotić zahvalivši na odabiru Grada Gospića za održavanje sjednice visokog tijela hrvatskog vatrogastva.

Župan Milan Kolić, iznesao je kratak presjek ličko – senjkog vatrogastva ukazavši na mogućnosti ali i probleme koji su prisutni na području Ličko – senjske županije, zaključivši: “ Organizacija zasjedanja Koordinacije vatrogasnih zajednica županija priobalnog dijela Republike Hrvatske u Otočcu, 30. ožujka 2015. i održavanje sjednice Operativno – tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice u Gospiću uz prisustvo najviših dužnosnika hrvatskog vatrogastva, te prisutstvo i podršku najviših dužnosnika Ličko – senjske županije i Grada Gospića ima za cilj odaslati snažnu poruku štićenoj javnosti da je vatrogastvo na području Ličko – senjske županije realno najbrojnija, najoperativnija i najopremljenija snaga civilne i društvene zaštite koja unatoč nedostatku finacijskih sredstava djeluje u službi zaštite i jamči protupožarnu ali i opću sigurnost stanovnicima Ličko – senjske županije, a u slučaju potrebe i šire.“

U radnom dijelu sjednice razmotreno je 11 točaka Dnevnog reda, od Izvješća o finacijskom poslovanju i radu HVZ-a, informatizacije putem programskog alata “Upravljanje vatrogasnim intervencijama“, programa aktivnosti u Mjesecu zaštite od požara, Pravinika o provedbi KUP-a HVZ-a, prijedloga Pravilnika o školovanju i licenciranju vatrogasnih spasilačkih timova sa psima, prijedloga natječaja za izbor domaćina državnog natjecanja vatrogasaca i vatrogasne mladeži, izmjena i dopuna Odluke o vrstama članstva u dobrovoljnim vatrogasnim društvima pa do najznačajnijih tema a to su Prijedlog raspodijele sredstava premije osiguranja za uništenu vatrogasnu opremu u poplavama 2014. i aktualna izrada novog Zakona o vatrogastvu.

Naime, tijekom 2014. godine znatno je povećan broj vatrogasnih intervencija uslijed poplava kako na području Republike Hrvatske tako i na području Ličko – senjske županije. Slijedom navedenog donesena je odluka o nabavci pet vatrogasnih čamaca za županije u kojima je dolazilo do značajnih vatrogasnih intervencija uslijed poplava. Važno je istaknuti da će u prvom ciklusu nabavke vatrogasnih čamaca biti uključena i Vatrogasna zajednica Ličko – senjske županije kojoj će nakon provedbe javne nabave i kupnje čamaca Hrvatska vatrogasna zajednica na korištenje ustupiti vatrogasni čamac prilagođen za intervencije uslijed poplava.

Najveći interes okupljenih zapovjednika izazvala je točka Dnevnog reda u kojoj se raspravljalo o izradi i donošenju novoga Zakona o vatrogastvu čija kvalitetna formulacija i operativna provedba je od krucijalnog značaja za funkcioniranje i budući razvoj hrvatskog vatrogastva. Načelnik Popović, iznesao je niz stavova Hrvatske vatrogasne zajednice koju u radnoj grupi za izradu Zakona, uz njega predstavljaju još dva člana iz redova županijskih vatrogasnih zapovjednika. Obzirom da radni nacrt Zakona još uvijek nije izrađen nisu doneseni konkretni zaključci ali je konstatirano zalaganje za decentralizirani sustav vatrogastva s jednom strukovnom organizacijom kako na županijskoj tako i na državnoj razini s jasnim zapovjednim sustavom i načinom financiranja.

Tijekom sjednice županijskim vatrogasnim zapovjednicima dodijeljeni su na korištenje tablet uređaji, a nakon završetka sjednice vatrogasci su posjetili Memorijalni centar “Nikola Tesla“ u Smiljanu.

Također, važno je napomenuti da se 9. i 10. travnja u Opatiji održava 11. stručni skup vatrogasaca u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Primorsko – goranske županije na kojem sudjeluju predstavnici Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Senja i Javne vatrogasne postojbe Plitvička Jezera.

OH / BI

Podijeli novost na društvenim mrežama!