O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

FINA ponudila privatnim iznajmljivačima novu uslugu

1/1
FINA ponudila privatnim iznajmljivačima novu uslugu
FINA ponudila privatnim iznajmljivačima novu uslugu
Objavljeno: 09-04-2015

OTOČAC -  FINA je već od početka ožujka ove godine ponudila privatnim iznajmljivačima jednu posve novu uslugu, koja bi njima, iznajmljivačima, trebala „olakšati život“. Dogodilo se to baš na inicijativu Hrvatske gospodarske komore koje već dvije godine radi na povezivanju privatnih iznajmljivača, a njih je, ni manje ni više nego nekih 60.000 u cijeloj Hrvatskoj. Među njima je čak 56.000 paušalista, respektabilan broj. O čemu se radi?

Kako privatni iznajmljivači u turizmu posluju sa stranim agencijama, bilo na klasičan način, bilo preko online bookinga, za tu se uslugu ispostavljaju računi za posredovanje, a paušalisti u vlastitoj zemlji za tu uslugu moraju platiti porez. Mnogi se u toj obvezi obračuna i plaćanja PDV-a na usluge posredovanja nisu snašli i eto ti jada i nevolje kad bane carina ili kakva inspekcija.

FINA je stoga za cijenu od 50 kuna mjesečno ponudila uslugu da ona to obavlja za privatne iznajmljivače. Ali da bi se to dogodilo treba obaviti određene predradnje. Privatni iznajmljivač najprije mora zatražiti PDV identifikacijski broj kod nadležne porezne uprave i nakon toga treba potpisati punomoć i pristupnicu s FIN-om. Sada kada su formalnosti riješene, treba jednom mjesečno donositi (ne mora čak ni osobno) račune stranih agencija i uplaćivati pripadajući PDV.

Hoće li privatni iznajmljivač na ovaj način pojednostavniti svoje poslovanje, na njemu je, ovo nije nikakva obveza, već mogućnost.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!