O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Mijenja se Zakon o sigurnosti prometa na cestama

1/1
Mijenja se Zakon o sigurnosti prometa na cestama
Mijenja se Zakon o sigurnosti prometa na cestama
Objavljeno: 08-04-2015

OTOČAC – U tijeku je proces izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama – doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Otočac. O čemu se radi?

Ministarstvo unutarnjih poslova usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s propisima Europske unije, zapravo prenosi odredbe propisa EU, t. j. Direktive (EU) 2015/413 Europskog parlamenta i Vijeća, od 11. ožujka 2015. o olakšavanju prekogranične razmjene informacija o prometnim prekršajima protiv sigurnosti prometa na cestama. 

Kada je riječ o vozačkim dozvolama za kategorije BE, C1E, CE, D1E i DE, one se izdaju samo vozačima koji imaju dozvole za kategorije B, C1, C, D1 i D, a dozvola za kategoriju H se izdaje samo vozaču koji već ima pravo upravljati vozilima kategorije B. Navedeno nije u skladu s odredbom sukladno kojoj se vozačke dozvole za kategorije C1, C, D1 i D izdaju vozačima koji su već položili vozački ispit za upravljanje vozilima kategorije B.

Nadalje, propisano je da se vozilo nakon prodaje mora odjaviti u 15 dana. Također i novi vlasnik ga mora u 15 dana prijavit na sebe. Ako se to ne dogodi, MUP je dužan novom vlasniku skinuti pločice. Problem je u tome što to stari vlasnik ne može vozilo odjaviti jer kod sebe nema papire. Da bi se ovo izbjeglo predlaže se da odjavu obavlja isključivo novi vlasnik.

Ima jedna značajna novina što se tiče dobi vozača. Po sadašnjim odredbama svaki vozač s navršenih 65 godina života morao je ići na liječnički pregled. Bila je to svojevrsna gnjavaža vozača, ali i trošak. Prijedlog je da zdravstveni pregled treba obaviti samo u slučaju ako je obveza zdravstvenog pregleda utvrđena zdravstvenim uvjerenjem na temelju kojeg je vozačka dozvola izdana. Dakle, ne bi bilo kontrolnih pregleda zbog godina života.

Ima, naravno, još mnogo drugih izmjena i dopuna.

Javna rasprava započela je 3. travnja i traje do 10. travnja ove godine.

Svi zainteresirani mogu uputiti svoje prijedloge i primjedbe ispunjavanjem Obrasca i slanjem na adresu e-pošte: savjetovanje@mup.hr.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!