O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Svetkovina Bogojavljenja u senjskoj katedrali Uznesenja BDM

1/2
Svetkovina Bogojavljenja u senjskoj katedrali Uznesenja BDM
Svetkovina Bogojavljenja u senjskoj katedrali Uznesenja BDMSvetkovina Bogojavljenja u senjskoj katedrali Uznesenja BDM
Objavljeno: 10-01-2015

Bogojavljenje je objava svetoga, očitovanje božanskoga, grčki naziv za ovu svetkovinu je „epifanija“ (επιφάνεια - pojavak, objava), to je kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj, a obilježava se 6. siječnja.

Ova svetkovina poznata je i kao Sveta Tri kralja ili Tri Mudraca. Značenje Sveta Tri kralja, s jedne strane je spomen objave Božje slave u Isusu, a s druge strane spomen na trojicu mudraca s Istoka: Gašpara, Melkiora i Baltazara, koji se dolaze pokloniti Sinu Božjem kao Kralju kraljeva. Nasuprot njima stoji figura židovskoga kralja Heroda koji sustavno u sebi potiskuje iskonske vrijednosti ljudskoga duha te se obmanama i lažima suprotstavlja Božjem planu spasenja, samo da ne izgubi svoje pozicije, svoje prijestolje i svoju moć.

U senjskoj katedrali Uznesenja BDM svečano je proslavljena svetkovina Bogojavljenja, misno slavlje predvodio je senjski župnik dr. Richard Pavlić, uz asistenciju bogoslova Josipa Tomljanjovića i ministranata. Dok je Liturgijsko pjevanje predvodio Katedralni zbor sv. Cecilije uz orguljsku pratnju gospodina Milana Dučića, a pod vodstvom gospodina Ivana Prpića.

Na početku propovijedi po drevnom običaju Crkve na svetkovinu Bogojavljenja, odmah nakon navještaja Evanđelja, župnik Pavlić proglasio je svetkovanje Vazma i tijek liturgijske godine 2015. Župnik je vjernike upoznao s tijekom liturgijske godine odnosno s godišnjim ciklusom crkvenih razdoblja i blagdana, posebno se osvrnuo na Vazmeni ciklus koji obuhvaća vremensko razdoblje od prve korizmene nedjelje, koja započinje Pepelnicom - Čistom srijedom 18. veljače 2015., a traje do Duhova 24. svibnja 2015., također je spomenuo i ostale svetkovine koje slavimo do kraja liturgijske godine odnosno prve nedjelje došašća 29. studenog 2015. Nastavljajući propovijed osvrnuo se na svetkovinu Bogojavljenja koje je Božje očitovanje svim ljudima, cijelome svijetu, po kojem se Božje svjetlo objavilo ljudima svih krajeva i svih vremena. Bog kojega na taj dana slavimo Bog je svih ljudi i svih naroda. U današnjim čitanjima Božje riječi želi se istaknuti univerzalnost, Božje objave koja se odnosi na sve ljude. Bog se objavljuje i dariva svima u Isusu Kristu, to svjedoče i tri mudraca, koji predstavljaju sve narode koji žive izvan židovskoga svijeta, a koji su prema Evanđelju, došli u Betlehem pokloniti se pred Božjim očitovanjem u novorođenom djetetu Isusu. I darovi koje oni donose novorođenom djetetu Isusu, zlato, tamjan i smirnu, imaju svoju duboku simboliku i značenje: tamjan daruju pravomu Bogu zlato pravomu Kralju kojemu priznaju njegovo kraljevstvo i vlast, a smirnu pravomu čovjeku.

Naime, i Kraljevi s Istoka i Herod svjedoče, svatko na svoj način odnos prema Bogu, svakako da iz tog odnosa i mi vjernici možemo izvući konkretnu pouku za duhovni život i truditi se i nastojati zlu suprotstaviti dobro. Odnosno vjernik ne smije biti poput Heroda, i svoje želje i planove staviti ispred Božjih želja i planova.

Svetkovina Bogojavljenja povezuje se i s blagoslovom kuća i obitelji, a što podrazumjeva da će obitelji živjeti u kršćanskom duhu, to jest Kristovim životom, po načelima Evanđelja. Nakon svete mise tradicionalno je blagoslovljen župni dom Župe Uznesenja BDM.

Priredila :

Blaženka Ljubović, prof.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!