O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Blagdan sv. Ivana apostola i evanđeliste

1/1
Blagdan sv. Ivana apostola i evanđeliste
Blagdan sv. Ivana apostola i evanđeliste
Objavljeno: 27-12-2014

ŠVICA – Danas je u Švici bilo veoma svečano, održana je euharistija sv. Ivanu. Doduše, ovaj „zimski“ sv. Ivan nije patron švičke župe, to je onaj ljetni - sv. Ivan Krstitelj, no vjekovna je navada da se jednako slavi i časti sv. Ivan apostol i evanđelist.

A tko je sv. Ivan? Sv. Ivana se naziva »učenikom kojeg je Isus ljubio«. Jedan je od dvanaestorice apostola, ali najmlađi. Smatra ga se  "prvim i zadnjim" apostolom, prvim zato što je uz Andriju apostola upravo on krenuo s rijeke Jordan za Isusom, zadnji zato što je jedini smogao hrabrosti i snage doći Isusu pod križ kad je bio raspet.

Pisac je to Evanđelja po Ivanu, Druge i Treće Ivanove poslanice i knjige Otkrivenja. Njegovo Evanđelje je napisano za kršćane koji su potekli iz progonstva pa u njima želi utvrditi vjeru u mesijanstvo i božanstvo Krista. Njegove svete knjige su krcate najdubljom teologijom, pa se zato najčešće i prikazuje s knjigom u ruci.

U likovnim prikazima ovaj svetac se prikazuje uvijek s otvorenom knjigom, a prati ga ptica orao. Orao je znak uzvišena nadahnuća jer se sv. Ivan u svojim spisima uzdignuo sve do nebesa, baš poput orla koji se uz njega prikazuje. Zaštitnik je kompozitora, slikara, izdavača i pjesnika.

Svim Ivanima, Ivama, Ivicama, ali jednako tako Ivankama, Ivanama, Ivanjicama, Ivkama sretan imendan.

M.Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!