O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Betlehem u Sincu!

1/7
Betlehem u Sincu!
Betlehem u Sincu!Betlehem u Sincu!Betlehem u Sincu!Betlehem u Sincu!Betlehem u Sincu!Betlehem u Sincu!Betlehem u Sincu!
Objavljeno: 26-12-2014

Vrijeme Božića uvijek nas čini užurbanima, a opet radosnima i na kraju zadovoljno umornima. Pokušavamo u sadašnjosti uklopiti prošlost i načiniti trajnima trenutne vrijednosti života.

Božić nije običaj, nije ni tradicija, a opet se sve to uvuklo u njega i prekrilo bit 25. prosinca: poniznost, blaženstvo, nesebično sebedarje i beskonačnu ljubav Boga za svoj narod.

Jezik, pjesma, nošnja čine kulturu i podneblje kojoj pripadamo. Liturgija sve te osnovne elemente stavlja na osebujnu razinu.

Znate onaj osijećaj kada se češljate na način koji je činila vaša baka, ispeglate čipku koju je radila njena ruka, ogrnete plet iz miraza svoje majke i na kraju u ruke uzmete prvi molitvenik sa svete pričesti. Tad crkvenim putićem do hladnog zdanja župnog hrama.

Sinac je često ispunjen događanjima pa ni Badnjak ni Božić nisu bili iznimka. Godinama čuvan je oblik pjevanja u tim prigodama koji KUD “Lipa“  oživljava zajedno sa brojnim tamburaškim orkestrom.

Bila je to svečanost slike i zvuka za one koji su bili prisutni, a slikovna priča podastrta je ovdje za sve vas koji ćete doći iduće godine.

Kako su Ličani iz Gacke doline stigli u Betlehem!? Vrijedne ruke od izvrsne ideje načine čuda. Tako se krojačica iz stare obitelji tog obrta, Slavica Čorak potrudila i ideju predsjednice KUD-a „Lipa“  Jasne Ilić oživotvorila.

Obukla je u muške i ženske nošnje Sinca tri generacije jedne obitelji: djeda i baku, mamu i tatu te brata i sestru. Ti izvorni likovi ove godine su ukrasili jaslice postavljene u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka.

I tako Sinčerani pohodiše Betlehem u noći Božića, odmah iza pastira, a prije kraljeva.

Svečane mise predvodio je župnik vlč.  Stanko Smiljanić. Uz KUD „Lipu“ pjevao je i župni zbor „Zrnje Gospine Krunice“ uz sviranje orguljašice Marije Bujan.

U ovu župu rado navraća i sjemeništarac Kristijan Pajdaković iz župe Otočac pa nas je i ove godine počastio svojim prisustvom te je sudjelovao u svečanoj procesiji i kao psalmista.

Prepuna crkva sjala je betlehemskim svjetlom prenesenim iz katedrale naše biskupije. Ovom Božiću zaista ništa nije nedostajalo što je zapečatilo i druženje župljanja uz pjesmu i kola pred crkvom.

 

Tekst: Jasna Ilić

Slike: Milan Nikšić

Podijeli novost na društvenim mrežama!