O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Božićna misa u gospićkoj katedrali

1/1
Božićna misa u gospićkoj katedrali
Božićna misa u gospićkoj katedrali
Objavljeno: 25-12-2014

Svečanu božićnu misu u gospićkoj katedrali Navještenja BDM predslavio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Svečanu liturgiju božićnim napjevima animirao je katedralni zbor ojačan trubama pod vodstvom i uz orguljsku pratnju župnog vikara vlč. Josipa Šimatovića.

Biskup je u svojoj blagdanskoj homiliji nazočnim vjernicima poručio: „Rođenjem Isusa Krista započinje novo predstavljanje Boga ljudima, jasnije očitovanje od prijašnjega, da svaki može shvatiti kakav je on prema nama. Postoji u svijetu zloća koja ne govori dobro nego krivo govori o Bogu. Taj govor započinje već s prvim čovjekom kojemu dolazi Napasnik i predstavlja mu Boga koji čovjeku ne želi dobro, koji mu je zavidan.
Drugi je krivi ili loši govor o Bogu da je on nezainteresiran za čovjeka. Ne zanima ga kako je nama i što će od nas biti. On je u svojim visinama. Treći krivi govor o Bogu jest da on i ne postoji. Taj je govor u naše vrijeme dosta prisutan. Rođenjem Sina Božjega u tijelu Bog se najbolje sam predstavlja tko je on i kakav je u odnosu prema čovjeku. Nije mu zavidan. Želi biti njemu jednak u svemu osim u grijehu. Uzima njegovo tijelo, rađa se na najnižoj ljudskoj razini, čime pokazuje da nema „nizina" koje su bezvrijedne. Okružen je ugrozama sa svih strana. To ujedno znači da nije nezainteresiran za njega, da je spreman sve učiniti za čovjekovo dobro, za njegovo spasenje, bez obzira kliko to stajalo muka i poniženja njegova Sina.

Krist je „blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje". Blaženoj Djevici Mariji postala je jasna Božja veličina i ljubav nakon što joj je Bog najavio da će postati majka njegova Sina. Ona je taj svoj pogled na Boga izrazila u svojem Veliča. Zaharija je to shvatio nakon što mu je Bog poručio da će postati otac preteče Isusova. Bog nije nasilnik koji se poigrava s ljudskom sudbinom, koja se njega ne tiče. On je „janje Božje" koje se predaje za čovjeka, koje je spremno biti nevina žrtva. To je evanđelje.

U Sakralnoj baštini u Senju postoji jedan križ koji je star oko 600 godina. To je procesijski križ. Iza njega su išli Senjani stoljećima. U sredini križa je janje, a na vrhovima krajeva križeva simboli su evanđelista Mateja, Marka, Luke i Ivana. Oni su prikazali Isusa i kao Sina Božjega, ali i kao nevinu žrtvu za spasenje ljudi, nevin poput janjeta. To je dakle predstavljanje Boga sa svih strana, od četiri evanđelista. Taj križ stavili smo na sličicu koju je dobio svaki vjernik, ili može dobiti. Tu sliku smatrali smo najbližoj našoj pastoralnoj godini koju smo nazvali Godinom evanđelja – Godinom radosne vijesti, rekao je biskup Bogović.

IKA

Foto: Arhiva

Podijeli novost na društvenim mrežama!