O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Gradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili Sinac

1/10
Gradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili Sinac
Gradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili SinacGradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili SinacGradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili SinacGradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili SinacGradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili SinacGradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili SinacGradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili SinacGradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili SinacGradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili SinacGradišćanski Hrvati za sv. Luciju posjetili Sinac
Objavljeno: 19-12-2014

Ovog vikenda grupa Hrvata iz mađarskog mjesta Čeprega posjetila je izvore Gacke. Sinac je bio odredište susreta sa starim prijateljima. Prošle godine prolazeći ovim mjestom na ruti projekta „Po staza naših starih“ ojačane su veze imeđu dva mjesta započete još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Posjet Gradišćana očekivan je 15. rujna 1990. kako svjedoči i ogromna lička kapa načinjena za poklon koji je zbog povijesnih okolnosti predan 2013.

Svrha ovakvih poznanstava i druženja je upoznavanje s korijenjem i poviješću svog naroda. Kako god bio vješt pisac ne može se prenjeti taj doživljaj susreta dva različita vremena i prostora satkana u novo platno postojanja. Naš narod stišću brojne nedaće u toj daljini i Domaji no unatoč svim tegobama grčevito se brinu i postojano čuvaju sve hrvatsko u njima i oko njih.

Treću adventsku svijeću zapalila je uz pomoć sinačkog župnika Stanka Smiljanića osmogodišnja Katica iz Čeprega. Katica priča hrvatskim jezikom zbog silne ljubavi i mara svijh roditelja koji pod krovom svog doma govore jezik ponesen iz domovine prije četiri stoljeća. Nama današnjim govornicima istog nije sasvim razumljiv, ali je tako meko i poetično satkan u priču koju su nam donijeli sa sobom.

Blagost je ono što prvo primjećujete na ovim ljudima. Prikupljeni rekviziti čuvaju se u obiteljima s koljena na koljeno kao i priče običaja, nošnje i pjesma. Posebice ljubomorno čuvaju molitvenike OČE NAŠ naslijeđene od predaka u obitelji. Milozvučnost božićnih pjesama očarala je vjernike u crkvi sv. Ilije Proroka koji su nakon sv. mise koju je predvodio župnik Generalskog Stola vlč. Ivica Tolla duhovno okrijepljeni još laganije zavirili u davninu.

Kako se činilo, odjevalo, što se jelo i pilo, kako se molilo, kako je Božić pripremala i slavila hrvtska katolička obitelj s puno ljubavi prikazali su nam dragi gosti KUD-a Lipa Sinac. Na kraju su razmijenjeni i darovi između u ime Gradišćana Marije Kralj te u ime Sinca Jasne Ilić.

Želju i volju da poprati i upozna baštinu i ovih vrijednih ljudi dokazao je i dogradonačelnik Grada Otočca Nenad Janković poprativši sa zanimanjem prikazani običaj u društvu supruge Sanjice i vlč. Tolle.

Ponovni susret načelno je dogovoren u Čepregu krajem 2015. Ova priča ne bi bila potpuna bez Zavičajnog društva Sinac iz Zagreba i njegovog predsjednika Ivana Bogdaniće koji su uvijek uključeni u sva pozitivna događanja u mjestu čije ime pronose svijetom i Hrvatskom.

Tekst: Jasna Ilić

Fotografije: Milan Nikšić

Podijeli novost na društvenim mrežama!