O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Veliki uspjesi i planovi PP Grabovača

1/3
Veliki uspjesi i planovi PP Grabovača
Veliki uspjesi i planovi PP GrabovačaVeliki uspjesi i planovi PP GrabovačaVeliki uspjesi i planovi PP Grabovača
Objavljeno: 18-12-2014
Javna ustanova pećinski park Grabovača u općini Perušić, pod vodstvom Katarine Milković, svake godine niže sve više uspjeha, no ova 2014. na izmaku, za njih je bila vrlo uspješna.
 
- Izuzetno velika stvar se ove godine dogodila za PP Grabovača, a to je projekt Geoznanstveni edukativni centar za koji smo se kandidirali za natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i UNDP-a Hrvatske. UNDP je provodio taj natječaj na području tri župnije, Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko- moslavačke, a prikupili su preko 500 projeknih ideja od kojih se profiliralo 87 koje su ušle u katalog projekata za financiranje. U tom katalogu iznikla je jedna ideja koja se zove "Velebitska inicijativa", u koju je ušlo 13 projekata za financiranje. Od tih 500 ideja, GEC je zauzeo prvo mjesto, odnosno proglašen je najboljoom idejom za koji je izrađena ovih dana i studija predizvodivosti, istaknula je Katarina Milković rekavši kako je to "izuzetno veliki korak za PP Grabovača s obzirom da se radi o projektu procijenjene vrijednosti 27 milijuna kuna". 
 
Objasnila je kako je riječ o prenamjeni postojećih objekata na prostoru općine Perušić - Dom kulture te napuštena škola u Studencima.
 
- Dom kulture je predimenzioniran za potrebe stanovništva i mi bi htjeli, ukoliko projekt zaživi, pretvoriti ga u multimedijski centar sa konferencijskom dvoranom u kojoj bi paralelno mogli organizirati stručne seminare, simpozije i obrađivali teme koje su srodne poslu kojem se mi bavimo, a to su zaštita prirode, okoliša i razvoj turizma. S druge strane, radi se i o drugoj komponenti projekta koji se zove Centar za istraživanje krša gdje bi bio smješten laboratorij za znanstvenike-istraživače koji zadnjih godina dolaze u sve većem broju. Želimo da kada svi ti ljudi dođu na teren istraživati imaju mogućnost na jednom mjestu, u neposrednoj blizini terena, odraditi svoje istraživanje, a ne da s uzorcima moraju u Zagreb. U centru bi bio i određeni broj kreveta, organizirale bi se škole u prirodi za učenike srednjih škola uz direktnu suradnju sa strukom, objasnila je.
 
Pohvalila se i ulaskom PP Grabovača u asocijaciju "Parkovi Dinaridi", osnovanoj u Podgorici 4. prosinca.
- Od svih parkova, koji su nacionalni parkovi, jedino je PP Grabovača lokalnog karaktera i kao takav član jedne takve asocijacije što znači da su prepoznali sve što mi radimo i velika je čast biti u jednoj takvoj asocijaciji.
 
- Sada se borimo da nam se granice upravljanja prošire sa 600 na 5500 hektara, tražimo kategorizaciju zaštite regionalnog parka, da prije svega dobijemo na ozbiljnosti, ali i da pokušamo utjecati na okoliš i viđene devastacije koje se događaju. Imamo tri špilje kojima upravljamo i još tri špilje, a na području na koje se želimo proširiti sve skupa imamo preko 40 speleoloških objekata, zaključila je ravnateljica PP Grabovača. 
 
Broj posjetitelja parka 2009. bio je 838, a za ovu godinu broje njih 5822. Povećana je i finacijska struktura, a Park se može pohvaliti s rastom vlastitih sredstava za 22 posto u odnosima 2012. i 2013. godine.
 
U siječnju su pokrenuli postupak proširenja granica parka sa 600 na 5500 hektara, u veljači pripremili projektni obrazac za projekt Geoznanstveni edukativni centar (GEC) čiji su ciljevi doprinijeti omogućavanju prirodoslovnih istraživanja i promicanju selektivnih oblika turizma na ruralnim područjima u svrhu zaštite, razvoja i promicanja očuvane i zaštićene prirodne baštine.
 
Mjesec kasnije, između ostaloga, sudjelovali su na Međunarodnom sajmu turizma "Place to go", u travnju je održan veličanstveni koncert Radojke Šverko unutar špilje Samograd dok su u svibnju organizirali trodnevno studijsko putovanje za inozemne touroperatore te su u Samogradu snimljeni kadrovi za film "Full contact". Lipanj je bio rezerviran za potpisivanje sporazuma o suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, a u srpnju je Grabovača postala dio programa Erasmus+.
 
U Kolovozu sniman je dokumentarni film "Great nature" za japansku televiziju, a u rujnu je proslavljena 125. obljetnica otvorenja Parka za posjetitelje. U rujnu je gost Parka bio Phillpie Cousteau koji je snimao serijal za američku TV kuću Fox, BiH bend The Evolution snimao je spot, a dogovorena je i suradnja s NP Paklenica i NP una. U studenom je proveden natječaj za radno mjesto projekt koordinatora za provedbu EU projkta, a zadnji mjesec uspješne 2014. Pećinski park Grabovača postao je članom asocijacije "Parkovi Dinaridi".
 
Iva Vidović Pocrnić
Podijeli novost na društvenim mrežama!