O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Masovna grobnica kraj Zagreba: Posmrtni ostaci 130 osoba koje su ubili partizani

1/2
Masovna grobnica kraj Zagreba: Posmrtni ostaci 130 osoba koje su ubili partizani
Masovna grobnica kraj Zagreba: Posmrtni ostaci 130 osoba koje su ubili partizaniMasovna grobnica kraj Zagreba: Posmrtni ostaci 130 osoba koje su ubili partizani
Objavljeno: 18-05-2020

Iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji, pet kilometara udaljenom od Zaprešića, ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 130 osoba, žrtve razdoblja nakon Drugog svjetskog rata, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Strijeljanja su trajala tri dana

To je inače bio kraj u kojemu tijekom Drugog svjetskog rata praktički nije ispaljen ni metak, a njihova tragedija počinje kad je rat već završio. Svjedoci tvrde da ih je bilo oko četiri tisuće zarobljenih  Što domobrana, što vermahtovih vojnika, uglavnom Folksdojčera iz tzv. Plave divizije.

Strijeljanja su trajala tri dana. Nitko sa sigurnošću ne može reći koje su točno partizanske jedinice počinile zločin. Mještanima je, naime, strogo bilo naređeno da ne izlaze iz kuća. Leševe ubijenih vidjeli su poslije, kada su partizani otišli.

– Dovodili su ih u grupama od po četiri ili šest. Bili su goli. Najprije su ih skinuli, a onda vezali žicom i tako vodili na likvidaciju. Zarobljenike su dovodili predvečer, a smaknuća su bila noću. Svi u selu morali su biti u kući. Nije se smjelo paliti svjetlo, niti se smjelo izlaziti. U kuće koje su bile bliže nasipu dopirali su jauci. Dozivali su djecu, svoje žene, jaukali…

Cijelim selom odzvanjali su rafali – ispričao je svojedobno za Večernji list Pavao Kutarčić iz Ključa Brdovečkog. U to je doba imao 15 godina.

Posmrtni ostatci najmanje 130 osoba ekshumirani su iz masovne grobnice dimenzija 20,3 puta 3,2 metra (64,96 m2), a prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi pokazala su da je riječ o žrtvama poslijeratnog razdoblja, nakon Drugog svjetskog rata.

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje.

Temeljem zakonske obveze, jedinice lokalne samouprave na čijem se području pronađu posmrtni ostaci, dužna je u sklopu mjesnog groblja osigurati mjesto njihovog trajnog zbrinjavanja, navode iz Ministarstva.

Dodaju kako je po prvi put, obradom ove masovne grobnice ostvarena suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova na dijelu dokumentiranja nalazišta korištenjem 3D laserskog skenera. Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije pružila je podršku u opremi i ljudstvu pri dokumentiranju i rekonstrukciji 3D modela grobnice, čime se dodatno ojačala već uhodana metodologija Hrvatskog modela za traženje nestalih osoba, ističe se u priopćenju.

Počinju terenska istraživanja u općini Đurmanec

Ovim završetkom ekshumacije u Brdovcu, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja započinje terenska istraživanja na području Općine Đurmanec, odnosno Maceljske gore, od ponedjeljka 18. svibnja.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ističu da jasno propisanim postupkom žele osigurati sustavni pristup u obradi grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Maxportal.hr

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!