O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Naše gore listići

1/1
Naše gore listići
Naše gore listići
Objavljeno: 01-03-2020

Iako je njezin sin gotovo desetljeće i pol jedan od najpoznatijih hrvatskih političara, Đurđica Gina Milanović, majka predsjednika Zorana Milanovića, sve do danas dosljedno je izbjegavala pojavljivanje u javnosti. Njezin život je potpuna nepoznanica i bio je sve do trenutka kada se pojavila na inauguraciji na Pantovčaku, u društvu dvojice unuka i unuke.

Preci mame Zorana Milanovića, Đurđice Gine Matasić, pripadali su etabliranoj građanskoj klasi, živjeli u lijepim stanovima na Kvarnerskoj rivijeri, sve dok ih nova socijalistička vlast nije razbaštinila i spustila na društvenoj ljestvici. Đurđica Matasić završila je u Zagrebu Pedagošku akademiju i čitav radni vijek provela kao nastavnica u osnovnim školama. Na plesu u Esplandi, oko 1965., upoznala je diplomiranog ekonomista Stipu Milanovića i udala se za njega iduće godine. Kum na svadbi bio je njegov najbolji prijatelj Vladimir Veselica.

Iduće, 1966. godine, rodila je prvog sina, Zorana Milanovića.

Obitelj Đurđice Matasić gotovo dva stoljeća je živjela u Senju. Matasići su porijeklom Ličani iz Gacke doline, a djevojačko prezime Milanovićeve bake je Glavaš i riječ je o ljudima gorštačkog porijekla iz Krasnog na Velebitu.

Đurđica je dobila ime prema prabaki Georgini i u dokumentima iz školskog razdoblja navodi se kao Georgina, međutim otkako se obitelj 1949. preselila u Rijeku, na svim ispravama piše da je Đurđica Matasić. Ima dva brata - 1938. i 1941. rodili su se Ante i Stjepan. Stariji brat Ante, dugogodišnji diplomat, postao je punac Gordana Jandrokovića, aktualnog predsjednika Sabora i jednog od vodećih HDZ-ovih političara.

Međutim, Đurđica Matasić imala je teško djetinjstvo jer je u 2. svjetskom ratu izgubila oca Stjepana Matasića. Početkom jeseni 1943. kapitulirala je Italija, a u Senj su ušli partizani koji su se zadržali nekoliko dana. Uskoro je uslijedila njemačka kontraofenziva i njezin otac je poginuo u zrakoplovnom napadu i teškom bombardiranju grada.

Iako je Stjepan Matasić nastradao kao žrtva okupatora, njegovoj obitelji, koja je pripadala “višim slojevima”, konfiscirana je kuća, a kako je bila nezaposlena, udovica Marija (baka Zorana Milanovića) s troje male djece preselila se na Sušak, gdje su s još jednom obitelji morali dijeliti socijalni stan. Budući da nije imala stalnu službu, bavila se raznim fizičkim poslovima kako bi prehranila obitelj.

Na Sušaku je upoznala Petra Plišića, radnika iz Ličkog Lešća, za kojega se udala i početkom 50-ih doselili su se u zagrebačku Dubravu. Zoran Milanović je pričao kako je Plišića uvijek doživljavao kao djeda, a opisivao ga je kao “vrijednog zanatliju koji je jedno vrijeme kao gastarbajter radio u Njemačkoj”. Tek u izbornoj kampanji 2015. godine Milanović je otkrio do tada prešućivan podatak, a to je - Petar Plišić je tijekom rata bio ustaša.

Inače, upravo je baka Marija godinama skrivala najveću obiteljsku tajnu Milanovića, koju je znalo samo nekoliko osoba. Ona je u tajnosti, krajem 1966., odnijela Zorana Milanovića na krštenje i po sebi mu dodijelila krsno ime Marijan. Za to nije znao nitko punih 15 godina i baka je tek pred kraj života otkrila tu tajnu svojoj kćeri Gini.

Zoran Milanović i njegova supruga Sanja Musić Milanović imaju dva sina - Antu Jakova (21) i Marka (15). Stariji sin je rođen u Bruxellesu, dok je Milanović bio savjetnik u hrvatskoj misiji pri NATO-u i EU. U Zagrebu je završio Klasičnu gimnaziju, a pravo je upisao na Sveučilištu u nizozemskom Groningenu. Trenutno radi u jednom odvjetničkom uredu u Zagrebu. Mlađi sin Marko ide u prvi razred Klasične gimnazije u Zagrebu. Dobar je učenik, a uz to trenira tae kwon do.

Slobodnadalmacija.hr

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!