O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Pobili sve u Kostrićima, sjeme im se zatrlo!

1/1
Pobili sve u Kostrićima, sjeme im se zatrlo!
Pobili sve u Kostrićima, sjeme im se zatrlo!
Objavljeno: 16-11-2019

U samo jedno prijepodne svi stanovnici sela Kostrići poubijani su. Srpske paravojne postrojbe ubile su sve stanovnike tog malenog mjesta pokraj Hrvatske Kostajnice, od kojih je najstariji stanovnik Petar Bašić imao 93 godine, a najmlađi stanovnik Tomislav Jurić samo dvije godine.

Stravični zločin dogodio se samo tri dana prije pada Vukovara, a danas se to smatra jednim od najgorih ratnih zločina Domovinskog rata. Podignute optužnice Prije dvije godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv devetorice državljana Republike Srbije, od kojih su dvojica ujedno i državljani Bosne i Hercegovine. U ranim jutarnjim satima 15. studenoga 1991. godine 20-ak pripadnika Jedinice milicije za posebne namjene SAO Krajine "Kaline Komogovina" opkolile su selo Kostrići na Banovini. Ubili su sve koje su zatekli, ukrali sve što su mogli i kuće zapalili. Od tog stravičnog događaja umrlo je ili poginulo čak 11 počinitelja zločina od njih 20-ak, među kojima je i zapovjednik postrojbe Stevo Borojević Gadafi te njegov zamjenik Milan Zec. Oni koji su preživjeli nalaze se na tjeralicama jer su nedostupni hrvatskim vlastima, a njihova su prebivališta u Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Pripadnici Jedinice milicije za posebne namjene SAO Krajine "Kaline Komogovina" odgovorni su za niz likvidacija na području Banovine, među ostalim i ubojstva 7 Hrvata u selu Volinje, pokolj 56 civila u Baćinu kao i ubojstva mnogih drugih na području Banovine. Ubojstvo Zlatka Jurića Deveti osumnjičeni u slučaju sela Kostrići je Zdravko Matijašević, kojeg se sumnjiči za kasnije ubojstvo jednog od dvojice preživjelih stanovnika sela – Zlatka Jurića, oca dvogodišnjeg Tomislava i peterogodišnjeg Daria kojeg su pripadnici paravojne skupine ubili u njihovim krevetićima. Zlatko Jurić nije bio u selu kad se dogodio zločin, a kad ih je pronašao, krenuo je prijaviti ga. Međutim, naišao je na one koji su zločin počinili. Njega su mučili i likvidirali, a njegovo tijelo do dana današnjeg nije pronađeno.

U Kostrićima je 18. svibnja 2011. otkriveno spomen-obilježje masovne grobnice. Članovi obitelji nesretnika iz Kostrića pronalazili su ostatke tijela i nakon rata kad su čistili ognjišta kuća.

Večernji.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!