O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Položeni vijenci povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske

1/7
Položeni vijenci povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske
Položeni vijenci povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike HrvatskePoloženi vijenci povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike HrvatskePoloženi vijenci povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike HrvatskePoloženi vijenci povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike HrvatskePoloženi vijenci povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike HrvatskePoloženi vijenci povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike HrvatskePoloženi vijenci povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske
Objavljeno: 08-10-2019

OTOČAC - Povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske danas su kod Spomenika braniteljima u Otočcu položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule i nestale branitelje i civile u Domovinskom ratu. Obilježavanje jednog od povijesno najvažnijih datuma za Republiku Hrvatsku okupilo je predstavnike Ličko-senjske županije, Grada Otočca, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruga civilnog društva, političkih stranaka i građana. 

Riječi molitve i odrješenje grijeha govorio je mons.mr.Tomislav Šporčić župnik i dekan otočki. 

Dan neovisnosti Republike Hrvatske obilježava se 8. listopada. Na taj je dan 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je utvrdio i da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim niti jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Ova značajna odluka Hrvatskog sabora donesena je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, na osnovu Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno zahtjeva Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem, stupanje na snagu ove odluke tada je odgođeno za tri mjeseca.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Zbog navedenih okolnosti i mogućnosti novih zračnih napada na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

I.B. 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!